În februarie 2025, prețurile producției industriale din România au crescut cu 4% față de aceeași lună a anului anterior și cu 3,6% comparativ cu ianuarie 2025, potrivit datelor INS. Creșterea s-a resimțit în mai multe sectoare economice, cu cele mai mari scumpiri în energie și apă, unde prețurile au avansat cu 8,46%, respectiv 9,99%, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lanţul de magazine cu preţuri avantajoase se extinde. Retailerul deschide trei noi magazine în mari oraşe din România
Industria extractivă a înregistrat o ușoară creștere lunară de 1,62%, dar o stagnare față de februarie 2024, cu variații semnificative între subsectoare. Extracția cărbunelui s-a ieftinit cu aproape 18%, în timp ce alte activități extractive au crescut cu 7,94%. În industria prelucrătoare, prețurile au urcat cu 2,37% într-un an, iar segmentele cele mai afectate au fost cele de reparații și întreținere a echipamentelor, cu o creștere de aproape 10% anual.
„În luna februarie 2025, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 3,6% faţă de luna ianuarie 2025. În luna februarie 2025, comparativ cu luna februarie 2024, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4%”, arată datele INS.
În sectorul energiei, România continuă să fie una dintre cele mai scumpe piețe din UE, cu un preț mediu de 106,5 euro/MWh în martie 2025, în creștere cu 70% față de anul anterior. Această evoluție pune presiune asupra gospodăriilor și companiilor, ridicând întrebări legate de politica energetică națională și impactul asupra economiei generale.
Te-ar mai putea interesa și: Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia. Prețurile pentru luna iulie 2025