UPDATE:
O a doua mină marină a fost semnalată de un turist astăzi, după incidentul de la Costinești. Ministerul Apărării Naționale a revenit cu un răspuns în jurul orei 12:50 că nu se confirmă informația sesizată de un turist la numărul de urgență 112, referitoare la prezența în mare a altei mine marine, în zona orașului Mangalia.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Alertă în Costinești în această dimineață, 14 august. Pompierii intervin de urgență după ce o mină ar fi explodat în zona digului, informează stiripesurse.ro.
Pompierii stației Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie intervin de urgență după ce o mină ar fi explodat în zona digului în Costinești. Incidentul a fost produs în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Se pare că evenimentul a fost anunțat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța.
Citește și despre următorul subiect: Cât costă un bilet de tren București Nord – Costinești în iulie 2023. Noile prețuri pentru adulți, pensionari, copii și studenți
”Posibil mină marină”, a transmis sursa citată.
Incidentul a fost unul puternic. Un martor a povestit că mai multe bucăți de piatră au fost aruncate în aer, informează observatornews.ro. În sine, orice mină marină care plutește în derivă, în apropierea plajelor sau care eșuează pe plată reprezintă un pericol pentru românii din zonă și pentru cei care desfășoară activități pe mare, avertizau Forțele Navale la începutul anului.
„Bucăți de piatră aruncate de aici… De aici începe apa, de unde a stropit. Multe bucăți de piatră le-a aruncat sus, pe dealul ăsta. Undeva pe aici prin zona asta s-a întâmpat. A bubuit pe pietre și a aruncat tot sus, în aer”, a povestit un martor.
„Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. (…) recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, au transmis Forţele Navale.
Mina marină este o armă explozivă care se amplasează sub apă. În general, mina subacvativă este utilizată în cadrul operațiunilor militare maritime pentru distrugerea navelor. Aceasta este plasată de nave puitoare de mine sau este lansată de avioane. Mina este compusă din încărcătură explozivă, sistem de aprindere și sistem pentru ancorare sau pentru prindere de scoarță subacvatică, de corpul navelor sau de cheiuri. Mina explodează la atingere sau la comandă și poate fi de mai multe tipuri, astfel:
– mine în derivă sau derivante, care plutesc la suprafața apei;
– mine ancorate, amplasate la o anumită înălțime față de fundul mării;
– de adâncime, care pot fi poziționată sub apă, chiar și până la 1000 m adâncime;
– mine de fund, dispuse pe scoarța subacvatică.
Vezi și: Ireal! Cum arată Costineștiul, cu doar câteva zile înainte de minivacanța pentru 1 Mai