- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Explozie pe piața de case modulare din România! Cat trebuie să plătească românii pentru un business în piața care a ajuns deja la 25 de milioane de euro

09 Jun, 16:18 • Adrian Popovici
Piața de case modulare din România a ajuns la 25 de milioane de euro. Majoritatea sunt cumpărate de cei care vor să le scoată la închiriat pentru turiști.

Piața de tiny houses (case modulare) din România este estimată la 20-25 milioane euro, în timp ce la nivel internațional această industrie valorează aproximativ 5 miliarde euro. Tudor Maxim, fondatorul Pura Vida Huts și organizatorul Tiny House Festival, explică că românii aleg aceste locuințe pentru a le închiria în regim turistic. Interesul pentru tiny houses este uriaș, dar conversia în clienți este modestă, arată Economedia.

„Interesul pentru tiny house (n.r. case modulare) este uriaș, însă conversia în clienți este una extrem de modestă. Nu este o piață foarte mare. Cu ajutorul acestui festival vrem să creștem piața, să dăm acces la un număr mult mai mare de potențiali clienți. Piața de tiny houses în România se ridică la 20-25 milioane euro, din estimările noastre. 5 miliarde este piața estimată la nivel internațional”, a declarat Tudor Maxim.

Prețul unei casele modulare variază în funcție de materialele folosite, de la 7.000 euro până la 70.000 euro. Cătălin Șendresc, fondatorul Tiny Wunder House, menționează că nu a vândut încă nicio casă în România, doar în Europa de Vest, din cauza costurilor ridicate ale materialelor, prețurile începând de la 35.000 euro.

Cu toate acestea, cumpărarea de case modulare poate fi o oportunitate pentru români. Antreprenorii din turism pot obține venituri între 2.000 și 5.000 euro pe lună, în funcție de locație.

 

Te-ar putea interesa și: Care este stațiunea din România cu cel mai curat aer. Cazarea pornește de la 290 de lei pe noapte

Românii, tot mai interesați de case modulare

Ovidiu Castan, fondatorul Doxar, observă un interes crescut pentru cazarea în case modulare, în special din timpul pandemiei, când oamenii caută intimitate și un altfel de turism. Deși piața este la început, are un mare potențial de creștere pentru aceste case modulare. Radu Mihai de la Rustic World consideră că, dacă statul ar simplifica legislația privind autorizațiile de construcție, această nișă ar putea exploda. Prima întrebare a clienților este legată de preț și autorizație de construcție, iar un cadru legislativ mai clar ar impulsiona creșterea organică a pieței.

„Urmăresc acest trend de 10 ani, am văzut că este foarte dezvoltat în America. Noi în România încă noi nu avem o educație, nu suntem familiarizați cu conceptul acesta atât de bine. Suntem încă la început. Dacă statul ne-ar oferi legi concrete privind autorizația de construcție cred că ar putea fi o explozie pe această nișă. Prima întrebare a celor interesați este despre preț și autorizație de construcție.

Prețul fluctează în funcție de calitatea materialelor alese, dar un imbold ar fi partea legislativă. Să construiești un tiny house de 30mp, să plătești 5.000 euro la fel ca pentru o construcție de 200 mp, și să cauți arhitect este puțin mai complicat. Dacă s-ar simplifica acest lucru eu cred că va fi o creștere organică”, explică Radu Mihai, fondator Rustic World, companie specializată în executarea și comercializarea mobilierului din lemn masiv.

Claudiu Țăran, co-fondatorul Joy Spa, observă că piața se dezvoltă spre glamping și căsuțe nordice intime, în detrimentul pensiunilor tradiționale cu multe camere. Totuși, piața românească de case modulare este încă departe de nivelul din Europa de Vest, dar există un interes crescut pentru aceste produse în cadrul turismului în natură.

„În ultima perioadă am găsit clienți ce au diverse glampinguri care pare că se dezvoltă. Dacă până acum câțiva ani erau foarte multe pensiuni în vogă cu multe camere, acum au început să se dezvolte căsuțe nordice, pentru două sau patru persoane, mai intime. Este o piață care se dezvoltă, dar este departe de Vest”, precizează Claudiu Țăran, co-fondator Joy Spa

Citește și: Stațiunea balneară din România în care biletul de intrare costă doar 30 de lei. Oameni din toată lumea vin aici să se bucure de apele tămăduitoare