Românii au cumpărat medicamente de 7 miliarde de euro doar în primul trimestru al acestui an. Se raportează cu peste 13% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Peste 5 miliarde de euro au fost medicamente care se eliberează pe prescripţie de la medic. De partea cealaltă, în ultimii 5 ani, din farmaciile din țara noastră au fost retrase aproximativ 3.000 de medicamente. Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Erau prea scumpe pentru piaţa din România.
În prezent, potrivit listei Agenției Naționale a Medicamentelor, lipsesc 758 de medicamente pentru diverse afecțiuni: de la cancer, diabet, boli cardiovasculare până la medicamentele post transplant sau vaccinuri pentru copii.
Ai mai putea citi: Probleme majore pentru români. Mai multe medicamente vitale riscă să dispară
„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008”, informează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul:
„Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și Organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor.
Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ai mai putea citi și: ANAF scoate la vânzare apartamente la prețuri de nimic. Cum poți cumpăra ieftin chiar și în centrul Bucureștiului