Guvernul va face exproprieri suplimentare pentru secțiunea Bacău – Pașcani a Autostrăzii Moldovei, adică A7. Constructorul român UMB riscă să rămînă fără materiale pentru terasamente, la doar câteva luni de la intrarea în șantier. Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru secțiunea Bacău-Pașcani, care are o lungime de 77 de kilometri, au fost realizate de spaniolii de la Acciona.
În luna octombrie, CNAIR a aprobat completarea proiectului tehnic cu încă 25 de locații pentru gropile de împrumut. Ministerul Transporturilor a publicat proiectul unei Hotărâri de Guvern pentru exproprierea suplimentară a 1413 terenuri ce are o suprafață totală de peste 4 milioane mp. și un cost al despăgubirilor pentru proprietari de aprox. 14 milioane lei. Primele exproprieri au vizat aprox. 6000 de terenuri și 14 milioane de mp. după cum Economedia a explicat. Raportat la exproprierile inițiale, a doua etapă cu exproprieri suplimentare (peste 427 ha/4 milioane mp) reprezintă o suprafață semnificativă.
Ai putea fi interesat și de: CNAIR a început pre-recepția lotului 2 Bragadiru-Jilava de pe Autostrada București Sud. Condițiile meteo blochează asfaltarea autostrăzii!
,,Autostrada Bacău – Pașcani face parte din rețeaua rutieră TEN-T Central, obiectivul fiind, de asemenea, cuprins în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666/2016. Autostrada Bacău – Pașcani străbate teritoriul administrativ a trei județe. Autostrada Bacău – Pașcani are o lungime de 77,39 km și se împarte în 3 tronsoane distincte, astfel:
– Lotul 1 (km 0+000 – Km 30+300), între UAT Săucești (BC) și Trifești (NT);
– Lotul 2 (km 30+300 – Km 49+299), între Trifești (NT) și Gherăești (NT);
– Lotul 3 (km 49+299 – Km 77+393.7), între Mircești [IS] și Pașcani [IS]. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții
”Autostrada Bacău – Pașcani” este necesar a fi expropriată o suprafață suplimentară de teren de 4.021.846 mp, aferentă unui număr de 1.413 imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Săucești, Berești – Bistrița și Filipești, din județul Bacău și a localităților Secuieni, Horia, Trifești, Cordun și Dulcești, din județul Neamț și a localităților Mircești, Hălăucești, Mogoșești – Siret, Stolnicești – Prăjescu și a Municipiului Pașcani, din județul Iași, pentru care este necesară aprobarea declanșării procedurii de expropriere.
În ceea ce privește terenurile care au fost supuse procedurii de expropriere prin Hotărârea Guvernului nr. 1372/2022, necesare pentru asigurarea gropilor de împrumut, ca urmare a testelor și analizelor geotehnice efectuate de către antreprenor, s-a constat și stabilit faptul că materialul de umplutură devine insuficient din punct de vedere cantitativ.
Pentru continuarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ”Autostrada Bacău – Pașcani” a fost emis Avizul C.T.E. nr. 5521/19.10.2023 prin care s-a aprobat Proiectul Tehnic – completare locații gropi de împrumut, ca urmare a faptului că materialul de umplutură devine insuficient din punct de vedere cantitativ si pentru acoperirea deficitului și în vederea asigurării materialului necesar realizării terasamentelor s-au identificat 25 locații noi, având o suprafață totală de 427,19 ha. ”, arată Hotărârea de Guvern, conform celor comunicate de Economedia.
Imagini publicate de CNAIR în zona Dumbrava, pe lotul 1 Bacău-Trifești, conform sursei date.
Ai putea fi interesat și de: Autostrada Unirii, încă un vis pentru mulți români. Aceasta a fost aprobată acum 5 ani!