UAT-urile vor putea beneficia de fondurile din programul Apă Canal, ghidul de finanțare fiind în fază finală, a anunțat preşedintele AFM. Acesta a precizat că, în acest an, a fost alocat 1 miliard de lei pentru rețelele de apă și canal.
Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, a precizat că acest program vine în completarea programului operațional infrastructură mare care a fost finanțat din fonduri europene. Comunele mici nu au putut obține finanțare din fonduri europene, spre exemplu, pentru că aveau indicatori pe care nu-i puteau atinge.
”Avem un program Apă Canal, suntem în fază finală cu ghidul de finanțare, urmează să-l punem într-o săptămână, maximum două, în transparență decizională pentru a fi văzut de toată lumea interesată. Am alocat anul acesta 1 miliard de lei pentru rețelele de apă și canal, vom merge cu contractările până la 200% în cadrul acestui program pentru că am văzut că este o cerere enorm de mare.
Este un program pe care mi l-am dorit să fie complementar programului operațional infrastructură mare, acolo unde, fiind fonduri europene, au avut anumite restricții, iar comunele mici, în special, nu au putut obține finanțare din fonduri europene, pentru că aveau indicatori pe care nu-i puteau atinge. Atunci, am venit cu acest program, prin care alocăm între 12 și 30 de milioane de lei pentru fiecare UAT, în funcție de mărimea UAT-ului.
Eligibile vor fi toate categoriile de cheltuieli care au ca obiect rețelele de apă, adică și extinderi de rețele, și reabilitări, și stații de epurare, și stații de pompare, inclusiv rețele de colectare a apelor, cam orice ține de o lucrare de apă va fi eligibil în cadrul acestui program”, a anunțat Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, într-un interviu acordat DCNews.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu estimează că derularea efectivă a proiectului va începe în septembrie – octombrie, când va fi lansat efectiv programul.
Programul „Prima Conectare” își propune să ofere sprijin persoanelor vulnerabile în ceea ce privește racordarea locuințelor la rețelele publice de apă și canalizare. Suma maximă care poate fi primită de către o gospodărie este de aproape 9.350 de lei.
Pentru a se înscrie în acest program, cei interesați trebuie să aibă venituri medii lunare sub suma de 3.000 de lei și să locuiască într-o gospodărie care nu este încă racordată la sistemul public de alimentare cu apă sau canalizare.
Cererile pentru acest ajutor financiar pot fi depuse doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că înscrierile vor fi deschise până cel mai târziu pe data de 26 iunie, iar cererile vor fi aprobate în limita bugetului alocat pentru proiect. Proiectele respinse în prima etapă pot fi redepuse în cadrul etapei de apel și vor fi tratate că noi proiecte.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului de Mediu a explicat că: ”Programul Prima Conectare este un program rezultat din PNRR, prin care, prin intermediul AFM, finanțăm branșamentele și racordurile către populație acolo unde nu există. Avem o condiționalitate ca persoanele care vor beneficia de aceste branșamente să fie persoane vulnerabile, adică să aibă un venit pe cap de membru de familie sub 2.550 de lei brut sau 1.524 lei net.
Aplicanții sunt operatorii de apă, fie regionali sau locali. Noi acordăm o finanțare de 1.900 de euro pentru fiecare gospodărie în parte. Din acești bani, ei își pot realiza branșamentele sau racordurile în funcție de nevoie atât pentru apă, cât și pentru canal. Trebuie să se încadreze în 1.900 de euro. Dacă există situații în care în localitatea respectivă există doar rețea de apă sau doar rețea de canalizare, atunci sunt eligibile și acestea. Nu este o condiție obligatorie să fie și apă și canal. Este o finanțare pe care noi am avut-o și anul trecut”, a arătat șeful AFM.