Autoritățile locale ale municipiului nuau mai oferit autorizația de mediu fabricii de var de pe strada Carierei din Brașov. Documentul servea companiei pentru reautorizare, luna aceasta, însă primăria s-a adresat celor de la mediu care au avut un cuvânt de spus în acest sens, scrie news.ro.
Agenția de Protecție a Mediului a anunțat, în urmă cu două zile, că a respins solicitarea de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Fabrica de var din municipiul Brașov, se arată într-un comunicat făcut public de către primăria orașului.
”Primăria Municipiului Brașov a comunicat Agenției de Protecție a Mediului, în cadrul procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei, că există numeroase petiții cu privire la poluarea din zonă.
În același timp, potrivit documentațiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeriș funcționează într-o zonă rezidențială, iar, conform Planului Urbanistic General, această fabrică se încadrează la categoria funcțiunilor interzise. Solicitarea municipalității a fost ca această fabrică să nu mai primească autorizație de mediu și, implicit, să își relocheze activitatea într-o zonă industrială”, se arată în comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: Nicolae Ciucă: România a început să depoziteze gaze pentru iarna viitoare! Gradul de umplere se apropie de 50%. Românii vor avea căldură și în 2024
Oficialii municipalității au declarat că, dat fiind faptul că autorizația de mediu solicitată de către fabrică nu a fost aprobată, proprietarii firmei au apelat la o nouă solicitare depusă în numele altei firme. Răspunsul primăriei a fost identic cu cel pe care l-au primit inițial.
”Opoziția municipalității se referă la activitatea fabricii de var și la poluarea pe care o produce, nu la numele companiei care o deține”, au subliniat oficialii.
Fabrica de var nu este primul agent economic care trebuie să se mute din cauza poluării pe care o produce, la inițiativa autorităților locale și a petițiilor semnate de sute de oameni, dat fiind faptul că firma își desfășoară activitatea într-o zonă locuită.
Două stații de asfaltare au fost închise anul trecut, tot la demersurile efectuate de către Primăria Municipiului Brașov. Motivul a fost același, că operau în zone locuite și produceau o poluare masivă în cartierul Bartolomeu.
Municipiul Brașov și-a asumat ca până în anul 2030 să reducă emisiile de carbon cu 55 %. Totodată, până în anul 2050, orașul vrea să ajungă la neutralitate climatică.
Mai citește și: Românii renunță să-și mai cumpere case din cauza prețurilor exorbitante. Chiriile au devenit varianta cea mai bună