Fabrica de șosete de la Sebeș, simbol al industriei textile din județul Alba, urmează să își închidă porțile după aproape un secol de activitate. Problemele financiare pe care le-au acumulat în ultimii ani au culminat cu pierderi de 1,8 milioane de lei în 2023, iar conducerea a luat decizia de a înceta producția.
Prin urmare, 99 de angajați vor fi negociați începând cu data de 17 martie, conform unei notificări oficiale depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba.
Calman Zolt, șeful ITM Alba, a declarat că „a fost depusă o notificare de concediere colectivă la Ciserom Sebeș, procedură care ar urma să se aplice în perioada 17 martie – 15 decembrie. Este vorba despre 99 de angajați”.
Fabrica de șosete de la Sebeș a fost cumpărată în urmă cu doi an de un om de afaceri local, iar la finalul anului trecut, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de un investitor din Sibiu.
Citește și : Pescobar a dat lovitura la Londra! Ce încasări a avut în două zile, cât costă o șaorma cu fructe de mare
În ciuda eforturilor de adaptare la cerințele pieței, inclusiv prin introducerea unor produse ecologice, fabrica nu a reușit să revină pe profit. În 2022 a obținut un câștig de numai 31.500 de lei, iar în anii anteriori a fost constant pe pierdere, conform Antena 3 CNN.
Înființată în urmă cu 98 de ani sub numele de „Uzinele Textile Românești”, fabrica de șosete de la Sebeș a trecut prin multiple transformări. Fondată de investitorul german Gustav Bahner, și-a schimbat denumirea în 1930 în „GBL”, iar în 1944 a fost preluată de stat.
Doi ani mai târziu, a intrat sub administrare sovietică, sub denumirea de „TEBA” (Textila Banat), revenind ulterior în proprietatea statului român ca „Fabrica de Ciorapi și Tricotaje” Sebeș. În 1990, a fost redenumită „Ciserom”, iar în perioada sa de glorie avea aproximativ 3.000 de angajați.
Privatizată în 1995, fabrica de șosete de la Sebeș și-a menținut producția timp de aproape trei decenii în regim privat, iar șosetele fabricate aici au ajuns pe piețele din peste 20 de țări.