- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fabricile din România, lovitură majoră pentru brandurile de lux. De ce au ieșit în pierdere Prada și Louis Vuitton în 2023

24 Jun, 18:41 • Adrian Popovici
Cele două fabrici din Sibiu și Cisnădie, deținute de giganții Louis Vuitton și Prada, au înregistrat pierderi importante în privința profitului în 2023.
Fabricile din România, lovitură majoră pentru brandurile de lux. De ce au ieșit în pierdere Prada și Louis Vuitton în 2023

În România, giganții modei de lux Louis Vuitton și Prada au înregistrat pierderi semnificative în ciuda unei cifre de afaceri impresionante. Anul trecut, cele două fabrici situate în Sibiu și Cisnădie, administrate de Hipic Prod Impex SRL și Somarest SRL, au realizat împreună o cifră de afaceri de peste 430 de milioane de lei. În mod specific, Hipic Prod Impex, care produce pentru Prada, a raportat venituri de 79,9 milioane de lei, în timp ce Somarest, care servește Louis Vuitton, a generat 351,13 milioane de lei, transmite Bugetul.ro.

 

Cu toate acestea, profitul a scăzut. Somarest SRL, fabrica de componente pentru gențile și pantofii Louis Vuitton, a raportat pierderi de 6,8 milioane de lei, în pofida unei cifre de afaceri crescute cu aproape 70 de milioane de lei comparativ cu anul precedent. Somarest, parte a grupului LVMH, a înregistrat cea mai mare pierdere din istoria sa, în ciuda faptului că în 2022 a avut o creștere a afacerilor cu 20,5%, ajungând la 282 de milioane de lei.

Prada
Prada

Te-ar putea interesa și: Acuzații grave la adresa casei de modă Louis Vuitton! Compania ar fi copiat portul tradițional românesc. Ce spun reprezentanții

Prada, într-o situație mai bună decât Louis Vuitton

În contrast cu situația Louis Vuitton, Hipic Prod Impex SRL, producător pentru Prada, a înregistrat un profit de 4,4 milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. În 2022, Prada a preluat complet controlul asupra Hipic Prod Impex, achiziționând restul de 20% din acțiuni pe care nu le deținea anterior. Această achiziție a fost parte a strategiei de extindere a controlului asupra unităților sale de producție, dintre care 20 se află în Italia și câte una în Marea Britanie, Franța și România.

Hipic Prod Impex a avut un parcurs fluctuant în ceea ce privește profitabilitatea. În 2021, fabrica a declarat un profit net de 1,66 milioane de lei, cel mai mare până la acel moment. În anii precedenți, Hipic Prod a înregistrat pierderi semnificative, de exemplu, în 2020 a raportat pierderi de 6,6 milioane de lei și în 2017 de 2,1 milioane de lei. Chiar și în 2016, fabrica a suferit pierderi de 5,48 milioane de lei.

În ciuda cifrelor în creștere în ceea ce privește cifra de afaceri, cele două fabrici Louis Vuitton și Prada din România ale giganților modei de lux au avut un an dificil în ceea ce privește profitabilitatea.

Citește și: Brandul de lux Prada preferă mâna ieftină de lucru din România. Compania a deschis o nouă fabrică la noi în țară