- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Face România pregătiri „pe ascuns” pentru reintroducerea stagiului militar în 2024? MApN demonteaza fake news-ul care s-a răspândit în ultimele zile

10 Jul, 23:17 • Adrian Popovici
MApN atrage atenția unui fake news care circulă în România în utlimele zile. Oficialii explică faptul că nu se încearcă o reintroducere a stagiului militar obligatoriu.
Face România pregătiri „pe ascuns” pentru reintroducerea stagiului militar în 2024? MApN demonteaza fake news-ul care s-a răspândit în ultimele zile

Fake news-urile reprezintă o problemă extrem de periculoasă a societăților moderne, informațiile false distribuite cu rea intenție având potențialul de a crea panică și neîncredere în rândul populației. În acest context, dar și pentru că o serie de informații false au început să circule pe internet, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat de presă în care atrage atenția publicului, notează Antena 3 CNN.

Mai exact, MApN a emis un comunicat de presă pentru a respinge categoric informațiile false și alarmiste care circulă pe rețelele de socializare cu privire la reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau mobilizarea rezerviștilor militari pentru a lupta în Ucraina. Potrivit MApN, aceste afirmații sunt complet neîntemeiate și nu au nicio bază în realitate.

„Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina. Aceste aşa-zise ‘dovezi’ nu au nicio legătură cu realitatea”, transmit autoritățile.

Soldați MApN
Soldați MApN

Te-ar putea interesa și: Locuri de muncă disponibile în Armată! MApN anunță care sunt noile condiții pentru procesul de recrutare din iunie 2024

MApN demontează un fake news

În comunicat, MApN explică că informațiile referitoare la cetățenii bărbați cu afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar sunt transmise în fiecare an de către direcțiile de sănătate publică către centrele militare zonale și județene până la data de 1 noiembrie. Această procedură este o măsură rutinieră pentru a actualiza evidențele militare și nu indică în niciun fel pregătiri pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Legea nr. 395/2005 a suspendat serviciul militar obligatoriu în timp de pace începând cu 1 ianuarie 2007, înlocuindu-l cu un sistem voluntar de recrutare a rezerviștilor. MApN subliniază că nu a luat în considerare în niciun moment revenirea la stagiul militar obligatoriu și că procesul de recrutare a cetățenilor în situații excepționale (cum ar fi starea de război, mobilizare sau asediu) este prevăzut strict de lege.

Conform reprezentanților MApN, revenirea la serviciul militar obligatoriu ar putea fi activată doar în condițiile în care România se află în starea de război, mobilizare sau asediu, conform prevederilor legale existente. Procesul de recrutare și încorporare a cetățenilor care îndeplinesc criteriile legale se desfășoară numai în aceste circumstanțe, iar detaliile specifice sunt reglementate în Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Citește și: Bani mai mulți la pensie! Cât vor primi în plus românii care au făcut facultatea sau armata