După expirarea perioadei de plafonare a prețurilor vom primi o factură la gaze dublă, mai exact din aprilie 2025. Acest lucru va deveni realitate dacă , dacă Guvernul nu va lua decizii prin care să fie evitată o astfel de situație, după cum explică Dumitru Chiriță, președintele asociației Energia Inteligentă, într-o analiză recentă citată de Antena 3 CNN.
După cum explică expertul, în prezent, prețul este plafonat la 0,31 lei pe kilowat/oră pe factura la gaze. Cu toate acestea, odată cu expirarea acestei măsuri, pe 31 martie 2025 costurile vor avea o creștere semnificativă.
În acest context, factura la gaze pe care o primim în prezent se va dubla peste un an și câteva luni și asta deoarece, în lipsa unor măsuri clare, piața ar putea duce la o explozie a costurilor pentru consumatorii domestici și industriali.
„Așa cum am mai încercat să transmit public, ne găsim în situația în care până la 31 martie 2025, prețul este plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră, dar acest preț este mult inferior față de prețul din contract.
Legislația care va expira în 31 martie 2025 practic suspendă prețul din contract până la acea dată, dar după aceea, de la 1 aprilie 2025, el va intra în vigoare.
Având în vedere că există această situație, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca începând cu 1 aprilie, oamenii să plătească ceea ce au în contract, ceea ce ar însemna o explozie, ar fi o dublare de fapt a prețului la gaze naturale”, explică Dumitru Chiriță modul în care ar putea crește factura la gaze naturale.
Primul scenariu luat în calcul este acela de a nu face nimic. În acest caz, odată cu a doua jumătate a anului 2025 factura la gaze se va dubla, ceea ce înseamnă că toate problemele de pe piața energiei care au fost oprite odată cu plafonarea vor afecta prețurile.
Cel de al doilea scenariu vizează o pregătire înainte ca plafonarea să fie eliminată. În acest caz, experții cred că este nevoie de o campanie extinsă de informare a publicului, dar și creșterea vigilenței din partea autorităților pentru a ține sub control modul în care schimbările de piața energiei se reflectă în factura la gaze.
Cel de-al treilea scenariu care vizează modul în care anularea plafonării se va reflecta în factura la gaze presupune o piață semireglementată. În acest caz, se menține o formă de plafonare din banii de la buget, dar care poate fi anulată dacă prețurile de achiziție scad.
Scenariul cu numărul patru este cel al reglementării pieței energiei, o variantă care are mari șanse să fie acceptată la nivel european. În acest caz, nu există garanția că pe factura la gaze vor apărea prețuri mai mici.