Prețurile europene la gazele naturale au crescut miercuri cu peste 30%, informează economedia.ro. Totul se întâmplă în condițiile în care potențialul de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale lichefiate din Austrialia a neliniștit comercianții care au pariat împotriva prețului.
Prețul european de referință al gazelor naturale (TTF) a urcat până la 42 de euro pe megawatt oră miercuri după-amiază. Concret, s-a înregistrat o creștere de 35% față de ziua precedentă. Odată cu noul tarif, gazele naturale au ajuns la cel mai ridicat punct de la jumătatea lunii iunie.
Citește și despre: IKEA se pregătește să dea lovitura. Compania lansează o ofertă de energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce facturi vor plăti românii
Analiștii explică că majorarea bruscă ar putea fi cauzată de faptul că unii participanți la piață au închis pozițiile scurte. Totul s-a întâmplat pe fondul rapoartelor privind posibilele greve ale muncitorilor la unele fabrici de GNL din Australia. În paralel, statul român se pregătește să dea lovitura. Ministrul Energiei a afirmat că proiectul Neptun Deep va transforma România în principalul furnizor de gaze din Europa. Sebastian Burduja menționează că România are șanse să devină liderul pieței de producție de gaz din UE.
„Potenţialul acolo este colosal pentru România. Înseamnă minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, până la, poate, 200 de miliarde. În momentul acesta, România are anual nevoie cam de 19-20 de miliarde, normal mc.
Deci discutăm de asigurarea unei independenţe din perspectiva asta pentru România şi chiar pentru o parte a Europei, cu posibilitatea de a face din România liderul pieţei de producţie de gaz din Uniunea Europeană. Vom fi practic pe primul loc cu aceste cantităţi adiţionale”, a declarat ministrul.
Sebastian Burduja a precizat că statul român nu stă deloc rău la capitolul gazelor naturale. Ministrul este de părere că proiectul Neptun Deep va aduce independența României în acest sector, începând cu anul 2027.
„În zona de gaze naturale nu stăm deloc rău. Mai mult decât atât, având Neptun Deep din 2027, cred că vom fi foarte bine şi aici.
Vom fi independenţi din acest punct de vedere”, a adăugat Burduja.
Vezi și: Facturi mai mari pentru români. Aproape 5 milioane de familii vor fi afectate în această toamnă