- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Facturi mai mari pentru români, de la 1 iulie! Cât vom plăti în plus pentru energia electrică

06 Jun, 10:49 • Fundeanu Madalina
Vești proaste pentru români. De la 1 iulie, facturile la curent vor crește.
Facturi mai mari pentru români, de la 1 iulie! Cât vom plăti în plus pentru energia electrică

De la începutul lunii iulie, facturile la energie electrica ale românilor se vor majora din nou. Această scumpire se produce în urma creșterii cu 40% a tarifului pentru serviciile de sistem, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Românii vor plăti facturi mai mari pentru energia electrică

Conform estimărilor făcute de experții în energie, începând de luna viitoare, tariful pentru serviciile de sistem se vor scumpi cu aproximativ 40%, adică vor crește de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh.

„Creşterea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024.

Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem în preţul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori.

În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat”, a transmis ANRE.

Ai mai putea fi interesat de: Ofertă de neratat pentru clienții Digi! Ce trebuie să facă dacă vor facturi și cu 50% mai mici

facturi energie
facturi energie

Aceste scumpiri îi vor afecta cel mai mult pe cei care au un consum mai mare de 300 kwh.

Consumatorii în cauză vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la facturi, în vreme ce consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună la fiecare factură.

În lunile aprilie și mai 2024, preţurile de achiziţie pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creştere semnificativă comparativ cu anul anterior şi primul trimestru al anului 2024, mai transmite ANRE.

„Această creştere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem faţă de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice.

Astfel, diferenţa dintre costurile cu achiziţia rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai şi cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei.

Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenţei înregistrate antemenţionate, până la sfârşitul anului 2024”, este notat în comunicatul autorităţii de reglementare.

Vezi mai multe știri: Lovitură pentru românii care plătesc facturi. Hidroelectrica a anulat cea mai bună facilitate