Comisia Europeană ia în calcul o posibilă prelungire a unui plafon, impus în luna februarie, la preţul gazelor naturale. Se analizează, în regim de urgență această decizie, pe fondul îngrijorărilor că sabotajul conductei din Marea Baltică şi conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la o nouă creştere a preţurilor la iarnă, informează Financial Times.
Discuțiile au fost reluate și în această perioadă de mai mulți diplomați europeni. O parte dintre cei implicați în dezbaterea momentului au transmis, pentru Financial Times, că în ciuda scăderii preţurilor la energie şi a faptului că gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este la un nivel record, aprovizionarea cu gaze a iarnă ar putea fi afectată de războiul dintre Israel şi Hamas precum şi de potenţialele sabotaje ale infrastructurii de gaze.
„Nu ştim ce se va întâmpla în acest an. Avem situaţia din Israel şi nu ştim cum asta va afecta importurile din Orientul Mijlociu”, a declarat un diplomat european. Tot oficiali de la nivel european au mai explicat că recenta sabotare a unei conducte de gaze din Marea Baltică este un alt motiv de îngrijorare şi că „ar fi bine să avem o poliţă de asigurare”.
Vezi și: Guvernul mai oferă bani o singură dată! Ce bani vor primi românii pe cardurile de alimente
În cel mai grav moment al crizei energetice provocate de reducerea livrărilor de gaze ruseşti, preţurile au ajuns până la un maxim istoric de 300 de euro pentru un Megawatt oră, deși acest lucru a fost raportat doar pentru o scurtă perioadă de timp. La scurtă vreme, statele membre au căzut de acord că un plafon va intra în vigoare dacă preţurile ating nivelul de 180 de euro pentru un Megawatt oră timp de trei zile consecutive.
Prin intermediul unei prezentări oficiale transmise tuturor ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene şi consultată de Financial Times, Executivul comunitar a mai transmis și că „nu există indicii referitoare la existenţa unor efecte negative”, după intrarea în vigoare a plafonării şi, în plus, preţul gazelor naturale este acum cu aproape 90% sub nivelul la care era anul trecut.
Adoptarea plafonării prețului la gazele naturale a fost decisă încă din lunile de primăvară, un moment tensionat în care statele membre au purtat numeroase discuții pentru sprijinul populației. La vremea dezbaterilor, Austria și Germania au fost primele țări care s-au opus, în primă fază, de teama că schimbarea va distorsiona piețele și va crea și probleme de aprovizionare.
Decizia s-a schimbat însă în momentul în care, în documentul Comisiei Europene, se precizează că plafonarea nu are un impact asupra importurilor de gaze în blocul comunitar.
Mai poți citi și: Ei sunt românii cu pensii de peste 50.000 de lei. Iată cine sunt „specialii” pentru care veniturile lunare nu sunt o problemă