Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că românii ar putea plăti facturi uriașe începând din toamna acestui an, informează ziare.com. Eliminarea subvențiilor la energie duce la dublarea facturilor pentru consumatori și la creșterea profitului furnizorilor cu cel puțin 25%.
Specialiștii de la România Inteligentă avertizează că eliminarea ajutorului de la stat va fi mai dificil de implementat decât introducerea subvențiilor în sine. Cu toate acestea, se pare că odată cu eliminarea subvențiilor la energie, facturile se vor dubla.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vouchere energie 2023. Când va fi virată următoarea tranșă de bani pentru românii cu venituri mici
„Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze, la un preț pe care l-a stabilit la un moment dat, în 2022, 2021, preț care astăzi este unul foarte ridicat. În situația în care, de exemplu, mâine s-ar abroga legislația de plafonare, automat s-ar reveni la prețurile din contract, adică la niște prețuri mult mai ridicate. Din analiza pe care am făcut-o în raport cu două facturi din București, una la energie electrică și una la gaze naturale, a rezultat că vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze. Un astfel de proces trebuie atent analizat și atent implementat, de așa natură încât să nu se ajungă în situația în care să avem o explozie a prețurilor facturilor românilor”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Românii cu venituri mici trebuie să primească la începutul lunii septembrie următoarea tranșă pentru voucherele de energie. Un număr total de aproximativ 1.4 milioane de persoane vor primi acești bani în vederea achitării facturilor la energie sau căldură. Ultima tranșă primită de românii care au venituri mici a fost în luna februarie a acestui an. Asociația Energia Inteligentă a realizat o analiză care arată câți bani vor plăti românii în plus la facturi odată cu eliminarea plafonului.
„Persoana A locuiește într-un apartament și are un salariu minim lunar pe economie în sumă de 1.898 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o sumă de 408 lei/an.
În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 468 lei, respectiv cu 60 de lei mai mult pe an. Conform modificărilor fiscale propuse (a se vedea declarația de mai sus), acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 80 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.
Persoana B locuiește într-o casă de 200 mp, care are venituri lunare de 40.000 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 1.199 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o suma de 815 lei/an. În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 935 lei, respectiv cu 120 de lei/an mai mult. Conform modificărilor fiscale acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 100 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică”, arată analiza făcută de Asociația Energia Inteligentă.
Citește și despre: Energia continuă să se scumpească. România are cel mai mare preț spot al energiei din Europa, depășind pragul de 50 de euro/MWh