De la 1 iulie, facturile la electricitate vor crește semnificativ, deoarece se va încheia perioada de plafonare prelungită recent de guvern. Ofertele concurențiale ale principalilor furnizori vor avea prețuri finale între 1,45 și 1,6 lei/kWh, cu toate taxele incluse, iar singura excepție va fi Hidroelectrica, potrivit profit.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un clujean a rămas mască atunci când a primit factura la electricitate. Suma record l-a încremenit: „E greșeală sau chiar atât trebuie să plătesc?”
În ciuda unei majorări de 60% a prețului energiei active, Hidroelectrica va menține prețul final între 1 și 1,1 lei/kWh. Această modificare de preț va afecta mai ales gospodăriile cu consum scăzut, care riscă să plătească facturi de două ori mai mari, iar cele cu consum sub 100 kWh vor vedea facturi de 2,3 ori mai mari față de actualele tarife plafonate de 0,68 lei/kWh.
Majorările de prețuri provin din ofertele concurențiale ale furnizorilor, care pentru energia activă aplică un preț de aproximativ 0,8 lei/kWh, aproape dublu față de cel al Hidroelectrica, care este de 0,45 lei/kWh (în creștere cu 60% față de 0,28 lei/kWh). De exemplu, E.ON oferă un preț de 0,83 lei/kWh, ceea ce duce prețul final la peste 1,5 lei/kWh, în funcție de zona de distribuție.
Enel și Electrica au oferte similare, iar Premier Energy propune un preț al energiei active de 0,82 lei/kWh, ceea ce va face ca prețul final să ajungă până la 1,54 lei/kWh. Chiar și prețul Hidroelectrica, care este puțin mai mic decât prețul spot mediu din 2024 (0,514 lei/kWh), va fi mai scump decât cel al altor furnizori. În ciuda acestui fapt, Hidroelectrica va avea cel mai redus preț pe piață, comparativ cu concurența.
România s-a plasat pe locul al treilea în Uniunea Europeană în 2024 în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate, cu un preț mediu anual de 103,5 euro/MWh, depășită doar de Irlanda și Italia.
Deși guvernul a extins schema de plafonare și compensare cu încă 3 luni, noile prețuri vor fi aplicate între 1 aprilie și 1 iulie pentru consumatorii cu un consum mai mare de 255 kWh/lună. Aceștia vor vedea plafonul vechi de 0,68 lei/kWh sau 0,8 lei/kWh înlocuit cu noile tarife.
Te-ar mai putea interesa și: De necrezut! Cât a avut de plătit un pensionar la electricitate. Factura arăta un consum de zece ori mai mare decât în mod normal