Plafonarea prețului la energia electrică pentru români reprezintă un nou motiv de îngrijorare pentru români. Bugetul Ministerului Energiei va scădea în 2024.
Românii se tem cu privire la plafonarea preţurilor plătite pentru facturile la gaz si energie electrică. Bugetul Ministerului Energiei va scădea anul viitor la 3,44 miliarde lei, in minus cu 63%.
Ministerul Energiei este cel care decontează banii cheltuiți de furnizori pentru facturile consumatorilor non-casnici și care oricum a acumulat până acum datorii însemnate.
Schema de plafonare face referire la faptul că românii plătesc un preț plafonat, iar restul cheltuielilor sunt suportate de furnizori până ce statul decontează. Statul a rămas însă în urmă, iar furnizorii au tras mai multe semnale de alarmă.
Deși noul buget pe 2024 al Ministerului scade, conform legislației în vigoare, banii pe care statul îi decontează furnizorilor provin din Fondul pentru Tranziție Energetică, alimentat de producătorii și traderii de energie.
Fondul pentru Tranziție Energetică, cel din care se fac preponderent plățile căre furnizorii de energie electrică și gaze, nu are alocată nicio sumă în bugetul pentru 2024.
Mai mult, într-o Românie a anului 2023, o țară producătoare de gaze naturale, sunt mulți oameni care nici acum nu au încălzire cu gaz. Doar în București și împrejurimi, un număr de 219 familii se găsesc într-o situație avansată de sărăcie și sărăcie energetică accentuată. Multi dintre ei nu își permit să cumpere lemne, singura soluție rămâne să improvizeze.
Ai mai putea citi azi și: Se dau bani pentru români. Cine poate accesa fondurile europene de 70.000 EURO