Facturile la energie se vor menține la un nivel decent după ce se va încheia perioada plafonării la energie. Schema de plafonare a facturilor expiră la 31 martie 2025.
Ce se va întâmpla cu facturile la energie după eliminarea plafonării
”
Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a afirmat Mugur Isărescu într-o conferință de presă, potrivit
news.ro.
Guvernatorul BNR a insistat pe faptul că, dintotdeauna, țările lumii s-au confruntat cu inflația și a dat exemplul Statelor Unite. În contextul recentelor alegeri prezidențiale, s-a specualt faptul că Trump ar fi câștigat „din considerente de inflaţie„.
”În America, unii spun că alegerile au fost câştigate de Partidul Republican din considerente de inflaţie. Sau unul dintre motivele principale. Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim. Eu care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima oară, intram cu un dolar la MC Donalds şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”, a declarat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu: „Nu orice strângere a curelei este dureroasă”
În contextul creșterii prețurilor, Mugur Isărescu a afirmat că reducerea deficitului extern şi a deficitului public presupune adaptarea consumului intern la nivelul producţiei. El a susţinut însă că nu orice strângere a curelei este dureroasă, ci trebuie luată în calcul ”o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă”, caz în care ”durerea este mai mică” şi efectul mai bun.
”Ne aşteptăm la un program de corecţie coerent. Bineînţeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecţie, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extern, ca şi deficitul public, înseamnă că îţi adaptezi consumul intern la nivelul producţiei. Dar pe de altă parte, ştim foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă.
Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim aşa, şi atunci şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal bugetare şi de venituri îl aşteptăm şi în funcţie de el vom defini politica monetară”, a declarat guvernatorul BNR potrivit
news.ro.
Guvernatorul a menționat că așteaptă de la noul Guvern un program credibil de corecţie macro-economică.
”Dacă ai politica fiscală mai relaxată, întăreşti politica monetară. În funcţie de cât de relaxată, unde este relaxată politică monetară, vedem ce putem face şi cu politica monetară. Cam asta aşteptăm. Un program credibil de la noul guvern de corecţie macro-economică. Să fie şi sprijinit politic, acceptat social şi coerent din punct de vedere macro-economic ca să ne putem cupla la el”, a mai spus guvernatorul BNR.