Scad prețurile energiei și gazelor, iar românii continuă să plătească sume mari de bani pentru facturi, deși furnizorii au ajuns să primească chiar gratis curentul, plafoanele impuse de stat nu par să se reducă prea curând, a informat observatornews.ro.
Guvernul pregătește măsuri noi pentru această situație, și anume se gândește să taie din compensațiile acordate companiilor din energie.
„Din aprilie 2022 avem aceleaşi tarife plafonate, la gaze şi la energie electrică. 31 de bani pe kWh pentru gaze şi 68 de bani, respectiv 80 de bani pe kWh pentru energie electrică. Plătim la fel, deşi preţurile la care se tranzacţionează gazele şi energia sunt din ce în ce mai mici. Dacă ne raportăm la gaze, avem cele mai mici preţuri din ultimii 2 ani. Iar preţurile energiei au ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei.”, a spus reporterul sursei citate.
În weekendul care a trecut, prețul energiei electrice pe piața de la București a fost pe minus. Practic, în anumite intervale orare, producătorul l-a plătit pe cel care a cumpărat curent. Când prețul n-a fost negativ, energia s-a vândut în medie, cu 140 de lei pe MWh. La gaze sunt cam aceleași prețuri, sub 150 de lei pe MWh.
„Explicaţiile sunt, în primul rând, iarna caldă. Măsurile luate de toate guvernele un UE, de plafonare, măsurile de creşterea stocului de gaze.”, a declarat Corneliu Bodea, Centrul român de energie.
Așadar, s-ar impune reducerea plafoanelor stabilite prin lege, iar ministrul Energiei susține că prețurile sunt destul de bune.
„Cred că preţurile sunt atractive”, a mai spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Mai mult, plafoanele din prezent ajung să fie de cinci ori mai mari față de prețurile plătite de furnizori.
„Trendul acesta trebuie respectat. Cred că şi furnizorii, în funcţie de strategia de achiziţie pe care o au.aceste scăderi ar trebui să de vadă şi în factura consumatorilor.”, a spus George Niculescu, președintele ANRE.
Guvernul nu vrea să nu mai dea atât de mulți bani companiilor din energie și vine cu alte măsuri.
„Cred că putem discuta de diminuarea acelui plafon de 1.300 de lei, acceptat în momentul de faţă de la decont. Ne uităm să vedem dacă furnizorii sunt suficienţi de corecţi, încât decontul să vină la preţurile reale din piaţă.”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
„Să vedem o subvenţie mai redusă din partea statului. Statul suportă diferenţa între cât plăteşte populaţia şi cât e preţul de piaţă.”, a mai spus Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței.
Alte articole: START la noi vouchere de 3.000 de lei pentru facturile la energie! Românii trebuie doar să depună dosarele