Iarna va veni cu noi prețuri pentru gaze. Profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI), a vorbit despre prețul gazelor naturale, dar și despre ce se va întâmpla cu facturile românilor, conform Bugetul.ro.
„În momentul în care se lasă frigul, este clar că avem de-a face cu o creștere naturală a prețurilor: cererea devine mai mare”, declară Dumitru Chisăliță.
Sunt așteptate schimbări semnificative în ceea ce privește facturile: „Sunt discuții de genul acesta. După cum știți, noi am inițiat încă din ianuarie 2023 ideea unei regândiri, reconfigurări, reanalizări a plafoanelor care există pentru gaze naturale și energie electrică. Am considerat că e un moment foarte bun.
De ce? Pentru că eram pe un trend de scădere la nivelul prețurilor pe bursele internaționale și pe bursele din România. Era, atunci, un moment foarte bun, pentru că exista un timp de analiză, era un timp de discuție între diverșii factori de pe piața de energie electrică.
Am fi avut, probabil, și o perioadă în care să putem să testăm eventualele ipoteze și sunt convins că am fi ajuns, astăzi, într-o altă postură. Astăzi e puțin cam greu să vii și să gândești un astfel de mecanism sau să regândești un astfel de mecanism, pentru că tocmai s-a lăsat frigul.
Or, în momentul în care se lasă frigul, este clar că avem de-a face cu o creștere naturală a prețurilor: cererea devine mai mare, prețurile încep să crească și ca atare, este foarte posibil ca în momentul de față lucrurile să nu fie cele mai indicate a fi analizate.”, a făcut anunțul Dumitru Chisăliță, conform dcbusiness.ro.
Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru românii cu centrale termice pe gaze! Câți bani în plus vor trebui să scoată din buzunar
Acesta a mai adăugat faptul că, la situația deja existentă, s-a adăugat conflictul din Israel, care a declanșat creșterea prețulului petrolului cu 4% în doar 24 de ore. Este un salt care, din punctul lui de vedere, „va aduce diverse interferențe și către alte industrii, posibil chiar la gaz și energie electrică”.
„Este păgubos să te apuci să gândești scheme în lunile noiembrie decembriebruarie., așa cum am făcut-o în 2021 și am văzut ceea ce s-a întâmplat în acel moment. Am avut aproape 9 luni de zile să o facem. Nu am făcut-o. Probabil că cel mai bine este să reluăm această discuție în primăvară sau măcare după ce scăpăm de lunile ianuarie, februarie”, a estimat președintele Asociației Energie Inteligentă, conform surselor anunțate anterior.
Vezi mai multe: Ce se întâmplă cu plafonul la gaze. Anunţ de ultimă oră făcut de premierul Marcel Ciolacu