În ultima perioadă, România a fost nevoită să achiziționeze energie la prețuri extrem de ridicate, ajungând chiar la 1.000 de euro pentru un mWh în timpul orelor de vârf, potrivit Antena 3 CNN.
Această situație ar putea persista și se va agrava în timpul iernii, când consumul de energie va crește și România va trebui să importe energie pentru a acoperi deficitul.
Te-ar mai putea interesa și: Ce se va întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2025. Burduja a explicat cum va funcționa noua schemă de ajutor
foto: facturi
Motivul principal pentru aceste costuri mari de energie este producția scăzută de energie eoliană, atât în România, cât și în țările vecine. Lipsa de energie eoliană înseamnă că România nu poate beneficia de prețurile avantajoase ale energiei regenerabile din Vest, deoarece mare parte din această energie este consumată de Ungaria și Austria.
Fluctuațiile de temperatură au dus la funcționarea subparametrică a surselor de energie regenerabilă, ceea ce agravează problema.
Analiștii avertizează că aceste condiții vor influența direct facturile românilor. Cei care au un consum de energie mai mare de 255 kWh și plătesc acum sub plafonul de 1,3 lei per kWh vor simți cel mai acut impactul, întrucât prețurile vor crește semnificativ. În perioada rece a anului, toți consumatorii vor observa creșteri ale facturilor.
Mai mult decât atât, pentru un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va avea un cost estimativ între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura pentru curentul electric va fi aproape 100 de lei.
În cazul apartamentelor care beneficiază de încălzire centralizată, cheltuielile vor fi și mai mari. În acest caz, costul întreținerii va fi dublu comparativ cu sezonul cald.
Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere, costurile pentru încălzire și apă caldă vor depăși 500 de lei pe lună.
Situația în care ne aflăm trebuie să genereze soluții pentru a îmbunătăți producția de energie regenerabilă și pentru a reduce dependența de importurile costisitoare.
Te-ar mai putea interesa și: Ce facturi la energie electrică și gaze vor plăti românii până în martie 2025. Sebastian Burduja: „Avem măsuri cinstite”