Vești excelente pentru viitorii studenți! Facultate de doi ani pentru aproape orice domeniu. Este una din noutățile introduse în Legile Educației dezbătute joi de Comisia de specialitate din Parlament. Astfel, în afară de medicină, drept și arhitectură, toate facultățile ar putea oferi programe de doi ani pentru anumite specializări rapide, anunță Digi24.
„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendință europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.
Te mai poate interesa: Revine facultatea de 2 ani în România. A fost anunțată lista domeniilor în care se va studia mai puțin. Salariul unui astfel de debutant va fi de minim 4.000 de lei
„Noile Legi ale Educației prevăd revenirea la facultățile cu durată de doi ani. Acest lucru ar rezolva crzia forței de muncă din multe domenii. Orice facultate poate să organizeze un astfel de program de studiu, în afară de facultățile de Drept, Medicină și Arhitectură”, anunță Andreea Gheorghe, jurnalist Digi24.
Ministrul Ligia Deca a explicat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților că modificarea a fost cerută de mediul de afaceri. Mulți angajatori duc lipsă de personal calificat și spun că multe meserii pot fi desprinse după mai puțin de 3-4 ani, cât ține facultatea acum. Diploma studenților care aleg acest program nu va fi echivalentă cu cea a unui student care a parcurs studiile cu program normal. Ea se va afla undeva între studiile postliceale și cele universitare complete.
Este important de menționat că studenții care după acești doi ani vor să își continue studiile pot să rămână la facultate. Ei vor da doar niște diferențe și vor putea trece și într-un an 3, care va fi opțional, nu obligatoriu. Și conducerea universităților este de acord cu schimbarea.
„Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie.
Are o flexibiliate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, a spus Mihnea Costoiu, rector Politehnică.
Mai poți citi: A fost semnat oficial ordinul privind structura anului școlar! Ligia Deca schimbă complet vacanța elevilor