Facultatea de doi ani revine în România. Așa cum arată primele informații, noua lege a educației este un răspuns în fața crizei resimțită în piața muncii, susține ziare.com. Autoritățile au anunțat care sunt domeniile în care se pot organiza astfel de programe, dar mai ales, cum se va desfășura admiterea.
Autoritățile s-au văzut obligate de criza din piața muncii din România să adopte o soluție în acest sens. Tocmai de aceea, facultatea de doi ani revine în țară, așa cum prevede noua lege a educației. Orice universitate poate organiza astfel de programe, mai puțin Dreptul, Medicina și Arhitectura. Așadar, economiștii, bibliotecarii, informaticienii sau inginerii sunt câteva dintre ramurile universitare care pot desfășura cursuri de scurtă durată, mai exact, de doi ani, acolo unde studenții trebuie să acumuleze 60 credite, la care se adaugă și practica.
În ceea ce privește modalitatea de admitere, Ligia Deca a anunțat că va fi reînființat ciclul scurt, cu diploma de Bacalaureat. Ministrul Educației susține că specialiștii din piața muncii au făcut această solicitare, având în vedere că nivelul intermediar de învățământ superior este o tendință europeană.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: O tânără din Iași, partener la o celebră companie de investiţii din Londra. Irina Haivas: „Eu am făcut o facultate şi apoi mi-am ales o carieră”
„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, declară Deca.
Mihnea Costoiu s-a arătat mulțumit de această măsură. Rectorul Universității Politehnica din București susține că aceste programe au o flexibilitate mai mare și le permite studenților să câștige un salariu mai mare.
„Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie. Are o flexibilitate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, spune Costoiu.
Noua lege a educației le permite tinerilor să continue studiile de licență standard și după ce finalizează cei doi ani de facultate, adică ciclul scurt, însă cu o singură condiție: să treacă examenul de admitere la universitatea aleasă. Ultimele informații arată că rata abandonului este în creștere în România. 1 din 2 studenți renunță la studii încă de pe parcursul programului, iar peste 40% dintre masteranzi nu apucă să primească diploma. Pentru a preveni astfel de situații, Ministerul Educației a anunțat burse mai mari pentru cei care studiază științele exacte, cu 33%.