Alexandru Ciuncan, președintele și directorul general al UNSAR a vorbit într-un podcast recent despre importanța asigurărilor. După cum a explicat acesta, pe lângă funcția de la conducerea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, acesta a acumulat și peste 18 ani de experiență în domeniu. După cum a arătat acesta, folosirea acestor servicii reprezintă un element important în succesul economiilor dezvoltate.
„Asigurările sunt o plasă de siguranță pentru oameni și pentru societate. Dacă ne uităm puțin în lume, și am avut privilegiul să colaborez cu Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări, o să vedem că nu prea sunt țări cu economii dezvoltate care să nu aibă în spate piețe de asigurări dezvoltate. De obicei, vorbim despre o proporționalitate între cele două și atunci începem să ne dăm seamă care este cu adevărat rolul industriei de asigurări”, a explicat Alexandru Ciuncan.
Plecând de la situația deficitului de protecție în cazul familiilor din România, diferența dintre veniturile realizate și suma necesară în cazul unei tragedii, Alexandru Ciuncan a subliniat faptul că asigurările reprezintă, în cele din urmă, o formă de dragoste și asta deoarece ne permit să ne gândim la cei dragi.
Ciuncan mai explică faptul folosirea sistemului de asigurări a permis, de-a lungul timpului comunităților să se dezvolte. Acesta a explicat că, sub o formă sau alta, asigurarea a fost practicată încă din antichitate și că pompierii, un serviciu public esențial chiar și în prezent, au apărut cu sprijinul asiguratorilor.
Te-ar putea interesa și: Poșta Română Broker de Asigurări intră oficial în faliment. Anunțul anului 2024
„Industria de asigurări din România a fost afectată de un număr de falimente care au venit preponderent din zona asigurărilor obligatorii RCA. Din păcate, oamenii confundă, și nu au nicio vină când fac asta, industria de asigurări și industria RCA. E o mare diferență și, da, problemele care au existat au venit pe fondul unei legislații care clar nu a ajutat, iar acele probleme nu au avut nimic de a face cu asigurările de sănătate, de locuințe sau viață”, a explicat Alexandru Ciuncan.
Acesta a mai explicat și faptul că piața românească are un potențial ridicat asta deși în ultimii 30 de ani a făcut eforturi să recupereze încrederea și instituțiile pe care le-a pierdut în timpul regimului comunist. După cum mai adaugă acesta, în ultimii ani, se observă un interes al românilor pentru acest gen de servicii în ciuda problemelor care au avut loc.
Falimentele din ultimii ani de pe piața asigurărilor obligatorii RCA au pus presiune și pe companiile în portofoliile cărora nu se aflau astfel de servicii. După cum explică Alexandru Ciuncan, jucătorii de pe piață speră că legislația va fi schimbată astfel încât domeniul să ajungă într-o stare de echilibru. Acest mai subliniază și faptul că s-au făcut o serie de schimbări semnificative pe fondul interesului în creștere al românilor.
„42% dintre români au spus anul trecut că sunt mai interesați de asigurările de locuințe, asta după startul anului trecut în care am avut cutremure în Turcia, Siria, Gorj, Arad și așa mai departe. 39% sunt mai interesați de asigurările de viață, 36% sunt mai interesați de asigurările de sănătate. Se văd lucrurile acestea și se vede că sistemul funcționează pentru că cresc despăgubirile plătite pe asigurările, pentru asigurările de locuințe cu 61%”, mai arată Alexandru Ciuncan