Proprietarii, chiriașii sau administratorii de apartamente în care se consumă droguri riscă să ajungă imediat în spatele gratiilor. Iată care sunt obligațiile fiecărui administrator sau proprietar de clădire. Legea a fost promulgată de președintele Kalaus Iohannis, conform Cancan.ro.
Vestea momentului pentru proprietarii, chiriașii sau administratorii de locuințe din România! Pe data de 31 mai 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare și sancțiuni dure pentru consumul sau facilitarea drogurilor în anumite locații, mai ales în preajma comunităților vulnerabile.
Modificările aduse actului normativ din domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri vin în completarea legilor deja existente – Legea 172/2024. Inițiatorul este senatorul Robert Cazanciuc, iar legea a fost adoptată pe data de 14 mai de Camera Deputaților.
Citește și: Proprietarii de mașini electrice trebuie să știe. Problemele ascunse care îi lasă fără bani în portofel
Așadar, conform noii legi promulgate de curând, dacă ești proprietarul unui imobil dat în chirie (implicit cele care sunt în stare de degradare, dezafectate sau care se află în construcție), iar chiriașii consumă sau se ocupă cu traficul substanțelor interzise, poți ajunge să stai până la 5 ani după gratii.
Deținătorul sau administratorul se consideră responsabili de combaterea acestor activități ilegale pe proprietățile lor. Nici chiriașii nu scapă nepedepsiți. Aceștia riscă ani buni de închisoare în cazul în care le permit invitaților să consume droguri în locuință.
Potrivit articolului 19¹, alineatul 1: „Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Legea prevede sancțiuni și pentru traficanții de droguri care își desfășoară activitatea în apropierea instituțiilor de învățământ, spitale sau penitenciare. Pedeapsa pentru aceștia este majorată cu o treime. De asemenea, pedepse de până la 25 de ani de închisoare riscă și cei care se ocupă cu traficul de substanțe interzise, care duc la decesul unei persoane, în special pentru cei care furnizează droguri minorilor sau favorizează consumul acestora.