- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără loc de muncă, dar pe banii părinților! România, lider în UE la capitolul „tineri care stau degeaba”

21 Aug, 17:16 • Preda Silvia
În ultimii ani a crescut rata de angajare a proaspeților absolvenți, însă România nu excelează la acest capitol. Țara noastră este în top 3 țări din UE cu cei mai mulți tineri șomeri.
Fără loc de muncă, dar pe banii părinților! România, lider în UE la capitolul „tineri care stau degeaba”

În țara noastră sunt mulți tineri fără loc de muncă. În 2023, 83,5% dintre proaspeții absolvenți din Uniunea Europeană erau angajați, marcând o creștere de 1,1 puncte procentuale față de 2022 (82,4%), arată datele Eurostat publicate miercuri, 21 august 2024.

Proaspeţii absolvenţi sunt persoane cu vârsta între 20 şi 34 de ani, care şi-au terminat studiile. În ultimii 10 ani, s-a înregistrat o creștere a ratei de angajare a acestora. În 2013, rata a fost de 74,3% și de atunci a tot crescut, arată statisticile. Anul 2020 a reprezentat însă o excepție, fiind un an puternic afectat de pandemie.

Rata generală de angajare a proaspeților absolvenți a fost de 80% sau și mai mare în peste 20 de țări ale Uniunii Europene.

România are printre cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi de liceu și facultate din UE

Cea mai mare rată de angajare a tinerilor absolvenți o are Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi erau angajaţi anul trecut. Malta este urmată de Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%). Potrivit datelor Eurostat, cele mai scăzute rate de ocupare au fost înregistrate în Italia (67,5%), Grecia (72,3%) și România (74,8%).

Citește și: INS: România avea în 2023 trecut o populație activă de 8,15 milioane de persoane și 455.600 de șomeri

România are mulți tineri șomeri
România are mulți tineri șomeri

Datele Eurostat mai arată că rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenţilor de facultate decât în cazul celor care au terminat liceul, iar bărbații se angajează mai repede. Conform statisticilor, anul trecut, absolvenții de sex masculin din Uniunea Europeană aveau mai multe șanse de a găsi un loc de muncă decât femeile, iar diferența dintre sexe a fost 3 puncte procentuale.

Educația și formarea profesională reprezintă elemente importante pentru sistemele de învățare. Există chiar și un obiectiv la nivelul Uniunii Europene ca ponderea absolvenților angajați să fie de cel puțin 82% până în 2025 pentru cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani.

Vezi și: Avertisment sumbru cu privire la falimentul personal al românilor! Mircea Coșea: „E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!”