Autoritățile turce au propus o nouă schemă de sprijin salarial ce vizează mari modificări. Oamenii legii de la Ankara au interzis disponibilizările în zece orașe, pentru a putea proteja muncitorii și companiile de impactul financiar al cutremurului care a lovit sudul țării la începutul acestei luni, informează Reuters, citat de Agerpres.
Teribilul seism care a scris o pagină neagră de istorie de la începutul lunii februarie a ucis peste 46.000 de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri și a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuințe în sud-estul Turciei.
Din acest motiv, angajatorii care se lovesc în prezent de probleme cauzate de cutremur vor beneficia de sprijin pentru a acoperi parțial salariile angajaților al căror program de lucru a fost redus, se precizează într-un anunț publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Ai mai putea citi și: Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”
În acest sens, a fost introdusă o interdicție legată de concedieri în cele 10 provincii afectate de cutremur. Parlamentul Turciei a decis să oficializeze starea de urgență pe o perioadă de trei luni, în cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrală a Turciei a amânat plățile la anumite credite. De partea cealaltă, Trezoreria turcă a declarat situație de forță majoră până la finele lunii iulie și a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.
„Guvernul de la Ankara a oferit sprijin salarial și a impus o interdicție referitoare la disponibilizări și în anul 2020, în încercarea de a contracara impactul economic al pandemiei de COVID-19. Potrivit unor estimări ale organizațiilor mediului de afaceri și economiștilor, cutremurul de la începutul lunii ar putea costa Turcia până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucția locuințelor și infrastructurii și ar putea anula unul până la două puncte procentuale din creșterea economică din acest an”, anunță Agerpres.
Înainte ca mișcarea tectonică de la începutul lunii să distrugă zecile de mii de vieți, Guvernul de la Ankara se aștepta la o creștere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022. Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turcești lovite de seism, sau 15% din populația Turciei, și aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.
Te poate interesa: Firmele lui Dorinel Umbrărescu au preluat ultimele loturi din Autostrada Moldovei. CNAIR anunță semnarea contractelor