Fast-foodurile și restaurantele din România vor funcționa după reguli stricte. Unitățile de alimentație au primit obligativitatea ca, începând cu 20 decembrie, să anunțe consumatorii despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în mâncărurile vândute. Regula este valabilă atât pentru consumul pe loc sau pentru livrarea la domiciliu.
Așadar, după cum este prevăzut în noile reglementări, începând cu 20 decembrie anul acesta, unitățile de alimentație publică vor trebui să respecte o nouă hotărâre privind informarea consumatorilor la achiziția produselor, fie că sunt pentru consumul pe loc sau pentru a fi consumate acasă (regim take away).
Conform noului emis de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ordin ce face trimitere la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, publicat în Monitorul Oficial de ieri, restaurantele, fast-foodurile și toate celelalte tipuri de unități de alimentație publică trebuie să ofere clienților mai multe informații. Mai exact, informații despre:
Toate informațiile furnizate trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestui produs sau a mâncării sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii. Mai exact, acestea trebuie să fie notate, după cum prevede legea, într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.
În cazul în care produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
De altfel, în situația mâncării livrate la domiciliu, informațiile trebuie menționate pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Citește și: Glovo a fost amendat cu 79 de milioane de euro. Țările membre UE nu mai permit încălcări ale legii