Fațada Cazinoului din Constanța a rămas fără schele după ce echipele de muncitori care reabilitează monumentul istoric au finalizat reabilitarea acesteia. Lucrările au fost finalizate înainte de noul termen care era preconizat la finalul lunii martie 2024, a informat economedia.ro.
Turiștii și constănțenii pot admira acum fațada Cazinoului care a costat peste 236 milioane de lei, după ce au fost aprobate noii indicatori tehnico-economici, valoarea inițială era de 90 de milioane de lei, potrivit CNI.
Monumentul istoric de categoria A a intrat în renovări la începutul anului 2020. Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Clădirea a fost lăsată în paragină de 30 de ani, iar acum a fost reabilitată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiectare și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții.
De asemenea, licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început lucrările propriu-zise.
Mai mult, ultima reabilitare a monumentului a avut loc în anul 1986, timp în care s-au încercat mai multe variante. Prima dată s-a ales varianta concesiunii pe 49 de ani, cu obligația noilor proprietari de a investi în reabilitarea monumentului istoric.
O firmă israeliană a preluat contractul, însă, după trei ani, fără să facă nicio investiție, l-a întrerupt. Apoi, în spațiul public constănțean fostul primar Radu Mazăre a testat în spațiul public chiar vânzarea monumentului istoric, către „ruși, turci sau arabi bogați”. Societatea a protestat.
Pentru prima dată, în 2015, s-au alocat banii pentru restaurarea Cazinoului, 8,5 milioane euro, timp în care s-au anulat foarte multe licitații. În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți care au alcătuit un raport tehnic în care arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro. Publicarea raportului a fost primul moment în care anularea licitațiilor anterioare a fost văzută cu ochi buni, pentru că o restaurare în acele condiții ar fi fost un fiasco.
După acel moment a început o perioadă efervescentă de dezbateri publice, întâlniri între autorități, experți și societatea civilă. S-a refăcut documentația de reabilitare, s-a ajustat suma și CNI a lansat cea de-a patra licitație, care a fost adjudecată de o asociere de firme în frunte cu Aedificia Carpați. Rezultatul a fost contestat, dar demersul a fost respins, iar constructorii au început lucrările.
Alte articole: Gara Regală Curtea de Argeș va fi renovată. Monumentul a fost lăsat în paragină