Dacă în 1829, Faust, tragedia în două părți, scrisă de Johann Wolfgang von Goethe avea prima reprezentație în Germania, în România, spectacolul „Faust” al lui Silviu Purcărete împlinește 16 ani de când se joacă permanent cu sala arhiplină, fiind printre evenimentele din lumea teatrului cu cea mai spectaculoasă prezență. Ofelia Popii, renumita actriță din spatele lui Mefisto, vorbește pentru G4Media despre ce au însemnat pentru ea ultimii 16 ani în pielea acestui personaj.
Spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu împlinește 16 ani de la premiera din 19 septembrie 2007.Este printre cele mai longevive evenimente de acest gen din România și cu cea mai mare prezență în sala de teatru. Spectacolul, care încă de la primul minut schimbă cu adevărat percepția despre măiestria teatrului, îi schimbă chiar și pe actori, atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi.
„Faust”-ul regizat de Silviu Purcărete este deja cunoscut la nivel internațional și este comparat cu spectacolul din alte țări, fiind considerat complet diferit, prin complexitatea tehnicilor artistice aplicate unui text clasic, aparținând lui Johann Wolfgang von Goethe.
„Faust a fost provocare atunci și continuă să fie o provocare pentru mine, pentru că întâlnirea cu personajul ăsta fascinant mi-a deschis niște posibilități. În primul rând am devenit mai vizibilă, cariera mea a luat așa un salt, o recunoaștere din partea celorlalți.
Din punct de vedere artistic, și acesta este cel mai important aspect, am lucrat la acest personaj și continui să lucrez.
Este o foarte, foarte mare oportunitate pentru un actor, să poată să facă asta pentru un timp atât de îndelungat. Inevitabil ne schimbăm în ani, inevitabil percepția e diferită despre meseria noastră, înțelegem lucrurile diferit, normal… Avem experiențe de viață care își pun amprenta asupra noastră și faptul că ai ocazia să aprofundezi un personaj atât de complex în timp, asta mie mi se pare fabulos.
Probabil că sunt și în alte teatre spectacole care se joacă timp de foarte mulți ani, dar spectacolul acesta este de o anumită complexitate și personajele, textul e extrem de profund și asta m-a ajutat și să nu mă plafonez în timp și să rămân curioasă în ceea ce privește felul în care se transformă personajul împreună cu mine, cu viața pe care o trăiesc” a spus Ofelia Popii.
Renumita artistă a mai povestit și cum a fost influențată de acest rol. Ani la rând, viața sa a fost cu adevărat influențată de personajul trăit pe scenă, sub lumina reflectoarelor.
„M-am întâlnit în anii ăștia cu toate fricile mele, m-am izbit de toate zidurile și de asemenea am deschis toate ușile pe care puteam să le deschid.
Am simțit libertatea și în același timp am avut toate temerile posibile. Mi-am scris lucrarea de doctorat despre Mefisto, despre ceea ce am simțit în anii ăștia, jucând acest personaj, despre etapele și felul în care a crescut și s-a maturizat personajul împreună cu mine.
Deci a fost și este un punct în care m-am întâlnit cu mine în cel mai profund mod” a adăugat Ofelia.
Spectacolul este cunoscut întregului public de aproximativ 16 ani. Cu toate acestea, în negura acestor ani s-au perindat și două momente extrem de dificile.
Acum cinci ani, în anul 2017, Ilie Gheorghe, actorul care l-a jucat pe Faust avea să ducă lupta finală cu o boală grea, luptă pe care a pierdut-o destul de rapid. A fost doliu pe scena „lui Faust”, iar imediat a început căutarea unui înlocuitor. Nu mult a durat până când regretatul Ilie Gheorghe a fost înlocuit de Miklós Bács, prima sa apariție fiind în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu, din 2017. Atunci a fost ovaționat timp de 10 minute de public.
Greul avea să revină și a doua oară pentru „Faust”. Un alt moment negru a fost atunci când Margaretele (Margareta din Faust este în spectacolul lui Silviu Purcărete un personaj colectiv) au fost înlocuite din cauza unor reclamații cu privire la vârsta lor. Se pare că fetele ar fi fost prea mici pentru un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani, după cum a reclamat un psiholog. În apărarea lor, reprezentanții evenimentului din Sibiu au transmis public faptul că fetele care participă la spectacol au fost selectate în cadrul unui casting desfășurat alături de părinții personajelor.
Deși au fost multe momente grele, creativitatea poveștii prezentate pe scenă a făcut ca spectacolul să primească și confirmarea internațională. „Faust” a primit: Ofelia Popii – premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și Helmut Sturmer – premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, Ofelia Popii – Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.
Un succes imens a înregistrat la Budapesta, în 2016, unde a fost aplaudat de public timp de 18 minute.
Următoarea reprezentație are loc în data de 13 octombrie, la Sibiu. Iată detaliile mult așteptatului eveniment:
: Ofelia Popii, Miklós Bács, Ioana Antal, Andreea Preda, Iunis Minculete, Simona Negrilă, Andrada Oltean, Francesca Pop, Emilia Ivan , Oana Brânzan, Patricia Buraga, Cristian Stanca, Johanna Adam, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Emőke Boldizsár, Diana Fufezan, Ioana Blaga Frunzescu, Raluca Iani, Mariana Mihu – Plier, Serenela Mureşan, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Ragos, Cristina Stoleriu, Dana Taloş, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Codruţa Vasiu, Mihai Coman, Ali Deac, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătrașcu, Viorel Rață, Vlad Robaș, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu, Pali Vecsei, Liviu Vlad, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Yannick Becker, Dorin Pitariu, Lucian Fabro, Călin Filip, Ciprian Oancea, studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS, Câinele Faust
Spectacol cu supratitrare în limba engleză.