Creșterea vârstei de pensionare în rândul femeilor a fost un subiect destul de dezbătut în ultima perioadă. Cu toate acestea, primele informații arată că femeile se puteau pensiona deja la 65 ani, dacă doreau acest lucru, conform Deciziei Curții Constituționale a României cu nr. 387/2018, așa cum anunță bugetul.ro.
Conform Deciziei Curții Constituționale a României cu nr. 387/2018, femeile care vor se pot pensiona deja la 65 ani. Informația vine la fix, având în vedere că mărirea vârstei de pensionare în rândul persoanelor de sex feminin este un subiect care a stârnit foarte multe reacții în domeniul public.
În ciuda acestui fapt, vârsta de pensionare a femeilor tot urmează să crească, în mod etapizat, la 63 până în 2030. Totodată, până în 2035, potrivit celor asumate de PNRR, persoanele de sex feminin își vor putea încheia activitatea profesională odată cu cele de sex masculin, mai exact, la 65 ani. Faptul că decizia CCR prevedea deja acest lucru, în cazul femeilor care doreau, ne arată că situația nu este chiar una nemaiîntâlnită pentru România.
„Admite excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, excepție ridicată de Luminița-Cătălina Ciobotaru în Dosarul nr. 42.072/3/2015 al Tribunalului București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale și constată că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard“ nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”, se arată în hotărârea CCR nr. 387/2018.
Conform PNRR, reforma în sistemul de pensii trebuie să aibă la bază o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și cele care se află în curs de plată. Parametrii vor fi aleși cu atenție, astfel încât să fie respectat obiectivul urmărit. De asemenea, se va introduce o nouă regulă de indexare a ajutorului bănesc, în funcție de nivelul cheltuielilor. Reprezentanții trebuie să reducă în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată, iar la fel de bine, se va implementa un stimulent pentru amânarea încheierii activității profesionale. Pensiile speciale vor fi revizuite, iar în cele din urmă, principiul contributivității va fi consolidat pentru toate reformele.
Vezi și: Talonul de „pensie nesimțită” a devenit viral. Cât ajunge să câștige un pensionar MAI