Sectorul vacilor de lapte din România s+a confruntat cu multe probleme în ultima perioadă, iar subiectul a fost discutat intens în cadrul coaliţiei. În urma dezbaterilor, a fost lansată o schemă de ajutor de stat care ar trebui aplicată până în 31 decembrie 2022. Hotărârea care privește stabilirea valorii schemei, condițiilor de eligibilitate și a modalităților de verificare și control în cadrul Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane a fost publicată în Monitorul Oficial.
Așadar, beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții și să depună cererile la Agenția Națională a Zonei Montane. Criteriile care trebuie să fie întrunite sunt următoarele:
Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pe acest tip de investiție este de 300.000 lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat şi 50% reprezintă cofinanțarea beneficiarului.
Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru, a explicat în cadrul unei emisiuni ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a veni în sprijinul fermierilor de vaci.
„Am avut o discuție cu domnul prim-ministru pe subiectul vacii de lapte. I-am trasat domnului ministru, în coaliție, sarcină foarte clară. România astăzi importă 700.000 de tone de lapte și produse lactate; avem 17 județe unde copilașii noștri nu mai beneficiază ce acel lapte și corn. Am pus problema tranșant, am zis să se dea un sprijin pe litrul de lapte comercializat, de acum încolo, pentru ca oamenii să nu se mai ducă să sacrifice animalele”, a precizat Emil Dumitru.
Deputatul acuză că datele pe care le prezintă Ministerul Agriculturii în privința finanțării crescătorilor de vaci de lapte sunt eronate. De asemenea, acesta susține că există crescători de vaci care nu mai produc efectiv pentru piață, însă primesc în continuare sume uriașe de bani de la stat.
„Eu am avut o discuție și cu ministrul Petre Daea, a venit cu direcția de specialitate și mi-a prezentat niște documente care sunt eronate. A venit să îmi spună că pe cap de bovină de lapte se primește 1.200 euro subvenție. M-am uitat și am defalcat sumele respective și e o minciună sfruntată, pentru că acolo au băgat și pășunea alpină. Nu cred că a văzut direcția de zootehnie în viața ei cum arată o fermă de vaci de lapte.
Sunt 157 de ferme care reprezintă nucleul pentru producția de lapte comercială în România. Eu fac demersurile pe care le poate face un deputat în Parlamentul României. (…) Și mai e o chestiune cu care nu pot fi de acord, și anume ANT-ul acesta cu data de referință 2018. Vreau să se ducă ANSVSA-ul cu ANZ-ul în controale, pentru că sunt ferme care mai au patru capete în exploatație, că atât le trebuie, și primesc 150.000 euro sau 200.000 euro subvenții, chiar dacă nu mai produc pentru piață”, a mai subliniat Emil Dumitru.