Fermieri tineri, mai exact cu vârste sub 40 de ani – asta îşi doreşte Uniunea Europeană. În acest scop, joi, 19 octombrie, eurodeputații au adoptat o rezoluție privind înnoirea generațiilor în agricultura UE, cu o majoritate covârșitoare de 447 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și 7 voturi „abținere”, a anunțat din agenția de presă a Parlamentului European, potrivit agrointel.ro
În 2020, 57,6% dintre agricultorii europeni atinseseră vârsta de 55 de ani şi doar 12% aveau mai puțin de 40 de ani. Lucru îngrijorător pentru reprezentanții europeni, care au decis că este momentul să pună la cale o strategie care să stimuleze „întinerirea” generației de fermieri.
Rezoluţia adoptată de PE prevede ca tinerii fermieri să beneficieze de credite cu dobânzi reduse, cu sprijin pentru prima tranșă a împrumutului. Asta în contextul în care, potrivit unei analize, tinerii agricultori sunt de două până la trei ori mai expuși respingerii cererilor de împrumut pentru a-și începe sau extinde afacerea agricolă.
Totodată, aceştia vor beneficia și de consultații suplimentare.
Alte două obstacole pentru tinerii europeni care ar dori să se apuce de agricultură sunt prețul ridicat și disponibilitatea redusă a terenurilor. Din acest motiv, europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene să evalueze posibilitatea de a introduce legi care să îmbunătăţească funcționarea piețelor naționale de teren agricol. Scopul este ca tinerii fermieri să poată avea acces mai ușor la teren.
În scopul asigurării unei mai mari transparenţe a tranzacţiilor în Europa, aleşii europeni au decis crearea unui observator care să monitorizeze tendințele și prețurile de vânzare și închiriere a acestora.
În rezoluție se cere elaborarea de strategii naționale pentru promovarea schimbului de generații, inclusiv prin sprijin financiar pentru transferul de teren și protecția pensiilor. Statele membre ale UE ar trebui, de asemenea, să creeze funcții intermediare pentru succesiunea fermelor, care să ofere îndrumări în ceea ce privește transferul exploatațiilor de la o generație la alta.
Citeste si Noi sume alocate pentru ajutorarea fermierilor. Din 2024 se dau 460 de euro la hectar
Şi pentru că trăim în era tehnologizării, europarlamentarii au luat în calcul şi faptul că tinerii vor fi mult mai dispuşi decât generaţiile anterioare să adopte tehnologii noi. Prin urmare, este necesară asigurarea accesului tinerilor fermieri la internet sigur, dar și la instruire în competențe digitale sau practici inovatoare.