Pentru agricultură această primăvară nu a fost una tocmai prietenoasă. Tomatele nu au apucat să se coacă prea repede, ceea ce înseamnă că pentru fermierii care s-au înscris în programul Tomata a început o cursă contra cronometru. Pentru a încasa ajutorul de stat, aceștia sunt nevoiți să vândă cantități uriașe de roșii. Din acest motiv, fermierii au solicitat să fie păsuiți încă o lună față de termenul stabilit în program.
Citește și: Super oportunitate: unde se vând cele mai ieftine case din România
Roșile românești au ajuns să coste nu mai puțin de 3 lei, iar tarabele din piețe sunt pline de tomate. Cei care au ajuns mai târziu în târg stau cu mari emoții atunci când privesc spre cântar.
Pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat un fermier trebuie să vândă trei mii de kilograme de tomate, pentru fiecare o mie de metri pătraţi cultivaţi. Aceasta pare o țintă foarte greu de atins, dat fiind că această primăvară nu a fost prea prietenoasă cu agricultura. Legumele se coc mai târziu, iar costurile sunt din ce în ce mai mari, din cauza frigului prelungit. Cine şi-a făcut socoteli bazate pe subvenţie şi a nu a apucat să vândă cantităţile impuse de program, nici nu mai vrea să audă de el.
„Se strâng toate odată şi în piaţă, dacă mergem, nu prea avem loc să vindem la masă. Suntem nevoiţi să renunţăm la preţuri, pentru că n-are cine să le cumpere.”, a comentat Geantă Gheorghe, producător
Până la 30 iunie este data limită de vânzare a tomatelor, pentru fermierii care vor să încasesze şi subvenţia. Un termen imposibil de atins. Mai multe cooperative şi asociaţii din Olt, patria roşiilor, au cerut prelungirea cu o lună calendarului de recoltare şi vânzare.
„Dacă nu avem minim o mie de metri pătraţi, dacă le-am cultivat foarte târziu, dacă nu comercializează acest minim 3 kilograme pe metru pătrat, vor pierde această subvenţie. Doar 65 la sută din cei înscrişi în program au reuşit să muscă comercializeze cele trei tone şi să îndeplinească condiţiile din program”, a explicat Ion Păunel, reprezentant cooperativă agricolă
Ajutorul încasat de fermieri prin acest program este de trei mii de euro pentru o mie de metri pătraţi de roşii produse în spaţii protejate.
Citește și: România ocupă ultimul loc în UE la competenţe digitale. Câţi români au noţiuni informatice de bază