Strugurii românești sunt gata de pus pe mese. Prima recoltă este gata și și-a găsit deja calea spre piețe. Cu toate că ar putea părea surprinzător, jurnaliștii de la Observator au mers direct la surse și au descoperit cum în spații protejate, la adăpostul și căldura solariilor vița de vie rodește de cinci ori mai bine decât ar face-o sub cerul liber. Agricultorii care au început să practice această metodă sunt de părere că acesta este cea mai bună variantă pentru viitor.
Citește și: S-a ajuns și la asta! Două companii au primit aprobarea pentru a comercializa carne creată în laborator
Ion Păunel este unul dintre fermierii care deține un astfel de solar. Oltenul a preluat meseria de fermier de la tatăl lui, iar acum este în plină tranziție către viticultură. Ion a descoperit această tehnologie care face strugurii să crească atât de rapid. Prima oară, fermierul a intrat în contact cu ea în Republica Moldova, iar fascinat fiind de rodul bogat, acesta a preluat-o și a înființat, la rândul lui, o astfel de cultură, care se întinde pe o suprafață de 8.5000 de metri pătrați.
„Dacă într-un sistem clasic ne ducem undeva la la 10-15 tone pe hectar, într-un sistem pergola ne putem duce undeva la 40-60 de tone pe hectar. Acesta este viitorul. Spaţiul protejat. Pentru că avem timpurietate, avem lipsa bolilor şi dăunătorilor, avem o calitate şi o cantitate mult mai mare”, a povestit Ion Păunel
Dacă într-un solar normal, fără încâlzire strugurii sunt aproape de a da în prag, în cazul celor crescuți cu sisteme de încălzire aceștia sunt tocmai buni de mâncat. Totuși, aceștia se confruntă cu o problemă, trebuie să îi lămurească pe clienți că nu sunt păcăliți și că acest lucru este posibil.
„Nu mă credea nimeni. Până la urmă am luat decizia să-i tăiem cu vâslă, să vadă omul că este din plantaţia proprie, să vadă că este proaspăt şi aşa mai departe”, a mai povestit Ion Păunel
Separat de rodul bogat, cei care aleg să crească strugurii în solarii încălzite au parte și de câștiguri mai mari. Dat fiind că sunt primii care aduc pe piață astfel de marfă, au șansa de a pretinde prețuri mai piperate. Mai mult de atât, aceștia au găsit astfel metoda de a eficientiza spațiul la maximum. În partea superioară a solariilor se coc struguri, pe pământ legumele. În tot acest timp, cei cu viile in câmp rămân la voia vremii.
„Via îi merge întotdeauna bine la uscătură, adică la temperaturi mari, fără ploi, deci ploile le atacă”, a mai adăugat Ion Păunel.
Cultura de viță de vie crescută în solarii este deja o tradiție în multe state europene. Printre cele mai mari avantaje ale sale sunt faptul că e protejată atât de vreme, cât şi de dăunători, dar și coacerea timpurie – chiar cu două luni mai devreme decât în cazul viei crescută în câmp.
Alte articole: INCREDIBIL! Cât de mult suferă românii. Berea de pe litoral, la prețuri colosale în Mamaia