Mai mulți bani pentru fermieri! Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) lansează în această vară programul Rabla pentru Tractoare. Acesta vine în ajutorul micilor fermieri care doresc să-și achiziționeze tractoare și utilaje noi. Astfel, AFM le va pune la bătaie un sprijin de maximum 20.000 de euro pentru fiecare beneficiar, conform Agro TV.
„Acum suntem în perioada în care scriem un ghid de finanțare pentru așa ceva. Mecanismul va fi extrem de simplu, va fi ca la Rabla auto; casezi o rablă și vei primi un voucher pentru achiziția unui tractor.
Valoarea maximă a tractorului va fi de cel mult 55.000 de euro. (…) Bugetul este de 100 de milioane de euro și dăm maxim 20.000 de euro pentru fiecare mic fermier în parte.
Aici discutăm de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pentru producătorii agricoli. Practic, ei vor beneficia de un grant de la AFM în cuantum de 20.000 de euro.
Cu acești 20.000 de euro își achiziționează tractor și utilajele necesare. Obligatoriu vor avea și o cotă de cofinanțare, deci nu vor primi integral suma. Intensitatea ajutorului de stat diferă în funcție de județul de proveniență”, a anunțat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu.
Ai mai putea citi: Vești proaste pentru șoferi! Cresc tarifele RCA. Conducătorii auto din București și Ilfov vor face calcule de acum înainte
Conform informațiilor oferite de șeful AFM, pentru a intra în posesia voucherului de 20.000 de euro, micii fermieri nu trebuie neapărat să caseze un tractor vechi. Ajutorul financiar poate fi oferit și în schimbul casării unui autoturism normal. Înscrierea în programul Rabla pentru Tractoare este asemănătoare cu înscrierea în programul Rabla Clasic, printr-un sistem informatic.
„Nu trebuie casat un tractor vechi, puteți să casați o rablă, o mașină veche. (…) Nu ne ducem cu finanțarea în zona marilor agricultori. Noi discutăm de finanțarea micilor producători, persoanelor fizice care au certificat de producător și care au în exploatare 5-10 hectare, nu cei care dau peste 50 de hectare.
Una din condiții va fi ca, în 5 ani de zile de la participarea în cadrul acestui program, să se transforme din persoană fizică cu certificat de producător, în persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.
Va fi o aplicație informatică pe modelul de la Rabla, în care documentele vor fi minimale. În afară de buletin și certificatele de atestare fiscală privind datoriile la bugetul de stat și bugetul local, vor trebui să aibă certificatul de producător emis de primărie. (…) Sperăm în o lună, două, să avem axa de finanțare lansată”, a mai transmis Laurențiu Neculaescu.
Vezi și: O nouă escrocherie face ravagii printre români. Cum a rămas un sucevean fără 12.000 de euro