Fermierii din acvacultură sunt pregătiți să iasă la protest pe data de 12 iulie, miercuri, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceștia acuză autoritățile că au ignorat problemele cu care se confruntă sectorul, aflat în prag de faliment, informează economedia.ro.
Într-un comunicat comun al Patronatului Peştelui din România şi al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH se precizează că fermierii ies în stradă pentru a atrage atenția asupra problemelor pe care trebuie să le confrunte sectorul de acvacultură. Ei atrag atenția că sectorul este la un prag de faliment, în ciuda faptului că este unul important pentru România, pentru siguranța alimentară națională și pentru dezvoltarea economică a spațiului rural și costier.
Te-ar putea interesa și: Reguli noi pentru accesarea subvenţiilor APIA. Ce trebuie să ştie fermierii. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial
„Acest demers vine ca urmare a nevoii urgente de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sectorul de acvacultură şi care au fost în mod constant ignorate de către autorităţi, lucru ce a condus ca, în prezent, sectorul să fie la un pas de faliment, în condiţiile în care 50% din consumul de specii produse în România provine din import.
În opinia noastră, acvacultura reprezintă un sector prioritar pentru siguranţa alimentară naţională şi pentru dezvoltarea economică a spaţiului rural şi costier. Cu toate acestea în ciuda intervenţiilor şi presiunilor noastre permanente, acvacultura nu beneficiază de atenţia şi sprijinul adecvat al autorităţilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, se arată în sursa citată.
Potrivit documentului, finanțările europene în contractele derulate prin POPAM, care falimentează sectorul în loc să îl sprijine, dar și situația nerezolvată de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt câteva dintre motivele pentru care fermierii vor ieși în stradă.
Aceștia acuză, de asemenea, tarifele foarte mari ale apei și autorizațiilor / avizelor accesorii pentru acvacultură și biocrația nejustificată. Cele două organizații arată că, deși acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, ele nu sunt recunoscute sau compensate așa cum se întâmplă în cazul altor ramuri ale agriculturii.