Președintele Ovis Mold Vaslui, Ion Agafiței, reprezentantul crescătorilor de ovine și caprine din județ, a spus că fermierii din Vaslui resimt efectele secetei prelungite de peste an, cea care a făcut ca hrana animalelor pentru iarnă să fie foarte greu de asigurat.
”Cu fermierii din Ucraina eu am discutat să aducem porumb de la ei, să cumpărăm la un preț de 150 de dolari tona. Este avantajos, pentru că, după socoteală, iese 7, 80 lei, iar cu tot cu transport, iese undeva până într-un leu pentru fiecare kilogram de porumb din Ucraina. La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adică aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina”, a declarat fermierul pentru presa locală.
Ion Agafiței a explicat că, în urma unei întâlniri cu fermieri din mai multe țări, cei din Ucraina au prezentat oferta cea mai avantajoasă:
„Mergând la Cimișlia, m-am întâlnit cu fermieri din Ucraina. Acolo au fost fermieri din mai multe țări. Cu fermierii din Ucraina eu am discutat să aducem porumb de la ei, să cumpărăm la un preț de 150 de dolari tona. Este avantajos, pentru că, după socoteală, iese 7, 80 lei, iar cu tot cu transport, iese undeva până într-un leu pentru fiecare kilogram de porumb din Ucraina. La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adică aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina”, a spus reprezentantul fermierilor.
Agafiței a explicat diferența în cantitatea obținută cu aceași sumă de bani, iar în ceea ce privește calitatea, această contează într-o mai mică măsură, întrucât porumbul este destinat consumului animal.
„De exemplu, mie îmi trebuie trei TIR-uri, 70 – 75 de tone. Dacă iau 75 de tone, dau 75.000 lei, iar dacă iau de aici, de acești bani iau numai vreo 40 de tone. Am vorbit însă cu fermierii din Ucraina, că vrem ca porumbul să fie uscat. Nu am avut pretenția ca porumbul să fie de calitatea I, că doar îl dăm la animale”, a spus președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold.
Fermierul român a explicat că transportul este singurul impediment în procesul de cumpărare a porumbului din Ucraina pentru că, din cauza războiului din țara vecină, mulți șoferi de TIR se tem să treacă granița.
”Nu prea găsesc mașini, nu prea sunt șoferi care să se ducă în Ucraina. Le e frică. Cam 100 de euro pe zi este plătit șoferul, dar oamenii se tem de război. Din discuția pe care am avut-o ultima dată cu fermierii din Ucraina, la Cernăuți ar trebui să se ducă mașinile noastre după porumb. Fermierii ne-au spus că ne pot da și câteva mii de tone, dar numai să avem mașini de transport,” a mai spus Ion Agafiței.
Executivul Ovis Mold a explicat procesul prin care are loc importul de porumb, menționând că varianta importului pe cale ferată este una care implică cheltuieli financiare mari.
„Vine fermierul cu care am vorbit în vamă, ne așteaptă, mergem împreună, știe românește, că e cetățean moldovean, care locuiește în Ucraina. (…) Mai este o variantă ca să aducem porumbul cu trenul. Dar cu trenul necesită un efort financiar foarte mare. Orice ar fi, trebuie să găsim o soluție, că este mare nevoie de hrană la animale, pentru iarna ce vine”, a spus președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold.