Fermierii protestează din nou împotriva modului în care inițiativa Guvernului de a reduce prețul laptelui este aplicată. Aceștia susțin că vor fi cei mai afectați de noile schimbări și vor ajunge chiar în pragul falimentului. Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre acest subiect și a spus că în ultima perioadă a primit foarte multe plângeri din partea fermierilor, în acest caz.
„În ultimele săptămâni am primit nenumărate plângeri ale crescătorilor de bovine de lapte din România. Ei spun că procesatorii sunt obligați să le micșoreze prețul de achiziție cu 10-20%, suplimentar față de scăderile operate la începutul anului”, a spus acesta.
Ai mai putea citi: Producătorii de lapte sunt de acord cu decizia Consiliului Concurenței de a reduce prețurile cu cel puțin 20%. Olympus este prima companie care confirmă inițiativa
Președintele Asociației Forța Fermierilor a mărturisit că există, totuși, o soluție în acest sens și că ea depinde de Consiliul Concurenței.
„În momentul acesta fermierii își pun întrebarea pe bună dreptate, dacă această măsură de scădere a prețului laptelui va fi aruncată exclusiv pe umerii lor. Soluția este ca Consiliul Concurenței să se uite pe întreg lanțul producător-procesator-retailer și să vadă cât a dat fiecare jos din preț”, a spus Vlad Macovei.
Ai mai putea citi în acest context: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia
Consiliul Concurenței a transmis oficial că discută cu firmele care vor să reducă prețul pentru 6 luni. Reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).
Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni . Schimbarea a intrat în vigoare de la 1 mai, după cum a fost stabilit la întâlnirea din 11 aprilie de la guvern la care au participat premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.
Ai mai putea citi și: APIA anunță data limită pentru depunerea cererilor. 300.000 de fermieri sunt vizați