La prima vedere, noul Plan Național Strategic îi lasă pe dinafară pe tinerii fermieri și pe legumicultori. Fermierii din mai multe sectoare și-au exprimat nemulțumirile vis a vis de deciziile oficialilor din MADR. Bugetul alocat pentru instalarea tinerilor fermieri în noul Plan Național Strategic (PNS) ar putea fi mai mic decât cel anunțat inițial.
Potrivit secretarului de stat MADR, Sorin Moise, tinerii fermieri vor avea la dispoziție în jur de 160-170 milioane euro, deși bugetul anunțat în primul draft al PNS era de 250 milioane euro. De asemenea, aceștia se plâng de faptul că nu a evistat transparență din partea ministerului. În acest moment, ei nu știu exact ce au trimis reprezentanții ministerului la Bruxelles, deși discuțiile au avut loc în urmă cu două luni de zile.
Ion Păunel, explică faptul că deși au participat la grupul de lucru pentru elaborarea PNS, care a avut loc acum două luni, el nu știe ce au trimis oficialii către Comisia Europeanp și nici pe site-ul MADR documentul nu a fost postat.
„Am văzut că Planul Național Strategic a fost, până la urmă, trimis la Bruxelles. Foarte bine că știu reprezentanții ministerului, îi mai trageți dumneavoastră de limbă și mai aflăm și noi, dar eu vă spun două lucruri destul de importante. Am participat la grupurile de lucru de reelaborare, în urma observațiilor pe care Comisia Europeană le-a avut la prima variantă de PNS.
Personal, asociația pe care o reprezint nu a primit nici la această dată minutele de lucru din acele grupuri de lucru. Au trecut vreo două luni de zile, iar dânșii au trimis PNS-ul la Bruxelles. Ce-or fi trimis, om vedea și noi. Am încercat să găsesc acest PNS pe site-ul MADR, dar nu l-am găsit”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.
Reprezentantul Uniunii Salvăm Țăranul Român avertizează că tăierile bugetare din anumite sectoare, precum cele pentru tinerii fermieri și legumicultură, ar putea avea un impact negativ.
„Tot din informațiile pe care le aflăm și noi de la mai marii noștri, tinerii fermieri, după ce că aveau oricum un buget nu prea mare, se pară că le-au mai tăiat 30-40 de milioane de euro în viitoarea alocare financiară. Sprijinul cuplat pentru sectorul legume fructe, în 2014-2022 a avut 13,2 milioane de euro pe an. În viitoarea alocare financiară o să avem doar 2,4 milioane de euro pe an. Am solicitat, am strigat, am cerut, nu știm ce se întâmplă, probabil că nu o să ne dea nimeni nimic”, a mai spus Ion Păunel.
Alte articole: Petre Daea: “Recolta de porumb este cea mai afectată” Seceta din vară își spune cuvântul