- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români, în pragul falimentului. Leguma pe care sunt forțați să o vândă cu 80 de bani ajunge să se vândă în supermarketuri și de 10 ori mai scump

05 Jun, 12:45 • Adrian Popovici
Fermierii din România se plâng că au ajuns în situația în care legumele lor sunt cumpărate la prețuri de nimic. În această situație se află producția de castraveți pe care agricultorii o vând cu 80 de bani și în supermarketuri se vinde cu 8 lei.
Fermierii români, în pragul falimentului. Leguma pe care sunt forțați să o vândă cu 80 de bani ajunge să se vândă în supermarketuri și de 10 ori mai scump

Fermierii români se află într-o situație disperată, iar mulți sunt pe pragul falimentului, acest lucru forțându-i să-și vândă produsele la prețuri extrem de reduse. Cu astfel de probleme se confruntă și agricultorii din Matca, unde producătorii de castraveți sunt nevoiți să accepte sume modeste pentru munca lor. Deși ei vând castraveții cu doar 80 de bani pe kilogram, prețurile din supermarketuri pot ajunge până la 8 lei pe kilogram. Această discrepanță este strigătoare la cer și reprezintă o povară imensă pentru fermieri, notează Playtech.

Dificultățile și frustrările sunt palpabile printre acești producători. Tănase Pohrib, un fermier din Matca, subliniază efortul depus pentru a cultiva aceste legume, dar care este răsplătit cu prețuri insuficiente pentru a acoperi cheltuielile. Nelu Panait, alt cultivator din zonă, confirmă acest lucru și adaugă că prețurile oferite de intermediari fermierilor sunt adesea atât de mici încât abia acoperă costurile de producție, lăsându-i fără profit și cu o datorie tot mai mare.

„Preţul care pleacă de la noi, de la producător şi preţul care se vinde la tarabă, către consumator este total diferit şi este exorbitant de mare. Ne străduim să producem şi nu avem acoperire”, spune Tănase Pohrib, producător de castraveţi.

Nemulțumirea agricultorilor este alimentată și de faptul că în piețele locale castraveții sunt vânduți la un preț mediu de 6 lei pe kilogram, prețurile exorbitante din supermarketuri, cum ar fi Kaufland, Lidl sau Mega Image, ajung până la 8 lei pe kilogram. Această discrepanță de prețuri este de neînțeles pentru fermieri și consumatori deopotrivă, dar pentru fermieri înseamnă un chin suplimentar într-o luptă deja grea pentru supraviețuire.

Te-ar putea interesa și: Schemă de ajutor de 241 milioane de euro a guvernului pentru agricultorii afectați de exporturile din Ucraina, aprobată de Comisia Europeană

Fermierii, nemulțumiți de prețurile la care își vând recoltele
Fermierii, nemulțumiți de prețurile la care își vând recoltele

Ce-i de făcut pentru fermieri?

Perspectivele și soluțiile sunt greu de găsit în contextul actual. Vlad Gheorghe, președintele Asociației Producătorilor de Legume, sugerează că singura soluție viabilă ar fi ca fermierii să se asocieze. Prin intermediul asociațiilor și cooperativelor, ei ar putea negocia prețuri mai bune și ar avea mai multă putere în fața intermediarilor și lanțurilor de magazine.

Cu toate acestea, până când se vor găsi soluții mai durabile, mulți agricultori români rămân într-o situație precară. Ei sunt nevoiți să-și vândă munca la prețuri de nimic, iar acest lucru nu numai că îi afectează pe ei, ci și pe întreaga economie agricolă a țării. Este nevoie urgentă de măsuri care să protejeze fermierii români și să le ofere un mijloc de trai decent pentru munca lor asiduă.

Citește și: O nouă afacere bănoasă pentru agricultorii români. Ce investiţie este necesară şi ce profit se poate obţine