Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a cerut, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, necesitatea prelungirii derogărilor, și în anul 2024, de la obligațiile privind rotația culturilor și lăsarea a 4% din teren nelucrat, relatează Antena 3 CNN. Acesta susține că fermierii români, dar și cei europeni au nevoie de susținere și sprijin real în aceste vremuri dificile.
Ministrul Agriculturii a declarat că fermierii români se confruntă în continuare cu mari dificultăți, din cauza conflictului din Ucraina, situație peste care s-au suprapus efectele secetei severe, iar din acest motiv prelungirea derogărilor este obligatorie, pentru a nu pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene.
„Așa cum am susținut și în cadrul Consiliilor AgriFish anterioare, am transmis colegilor mei că, din perspectiva României, o soluție mulțumitoare este aceea ca suprafața neproductivă să fie calculată la nivelul întregii suprafețe agricole a fiecărui stat membru, nu la nivelul fiecărei ferme. România are în acest moment o suprafață de aproximativ 2 milioane de hectare pârloagă – zone și elemente neproductive – aceasta este o realitate de care este obligatoriu să se țină cont în luarea deciziei”, a susținut acesta.
Citește și: Amendă usturătoare pentru un român care creștea porci în gospodărie pentru Crăciun
Acesta spune că fermierii români, dar și cei europeni au nevoie de susținere și sprijin real în aceste vremuri complicate, pentru a putea să continue să producă suficient.
Pe ordinea de zi a reuniunii de la Bruxelles s-au discutat teme importante pentru sectorul agricol din România, cum ar fi: posibilitățile de pescuit pentru 2024, aprobarea unor concluzii privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE până în 2040, situația actuală a propunerii de regulament privind noile tehnici genomice (NGT), silvicultura, conform AgroTV.
De asemenea, în cadrul unei sesiuni publice, ministrul Barbu și omologii săi din statele membre au încercat să aprobe concluzii privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE.
Comisia Europeană a informat miniștrii cu privire la punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri pentru 2030, delegația austriacă a transmis informații referitoare la grupul „Pentru pădure”, iar delegația germană a comunicat oficialilor europeni măsurile de sprijin pentru țările partenere în ceea ce privește defrișările.
De asemenea, delegația italiană a transmis Consiliului informații cu privire la rolul fermierilor în asigurarea durabilității zonelor rurale, iar delegația franceză a expus o informare cu privire la o aplicare parțială a GAEC 8 pentru 2024, potrivit comunicatului MADR.
Vezi și: Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, în topul mondial al atracțiilor turistice de iarnă!