- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români trag un semnal de alarmă. Se lovesc de o nouă problemă, care afectează toate culturile. „Terenul va fi contaminat”

09 Jul, 10:59 • Lupu Alexandra
Fermierii români sunt disperați. Foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, iar multe bucăți luate de vânt ajung pe terenurile arabile.
Fermierii români trag un semnal de alarmă. Se lovesc de o nouă problemă, care afectează toate culturile. „Terenul va fi contaminat”

Fermierii români trag un semnal de alarmă. Foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, iar apoi, fiindcă sunt luate de vânt, ajung pe terenurile arabile, informează stiripesurse.ro.

Fermierii români sunt disperați

După ce nu mai sunt utilizate, foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, fără să le strângă nimeni. Luate de vânt, ele ajung pe terenurile arabile, iar fermierii români trag un semnal de alarmă.

„Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau.

O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot”, spune Ioan Andrei, fermier în zonă, informează StirileProTV.

Citește și despre: Un tânăr s-a întors din străinătate pentru a face agricultură în România. Fermierul cultivă varză plată, vinete și roșii pe 60 de ari de câmp

Primarul comunei Călărași (din județul Dolj) precizează că nici firmele de colectare nu vor să ridice foliile uzate. Sorin Sandu avertizează că terenul va fi contaminat și imposibil de cultivat. El a spus că fermierii români sunt dispuși să facă orice, doar pentru a nu mai ajunge iar în situația în care trebuie să ardă și să îngroape foliile din care sunt făcute solariile.

„Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat. Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem”, explică primarul Sorin Sandu.

Fermieri
Fermieri

Marin Fulgaz, reprezentant al unei firme de colectare, precizează că foliile trebuie să fie curate. Atunci când ele sunt infestate cu nisip, noroi sau diferite substanțe, reciclarea nu mai devine rentabilă.

„Folia trebuie să fie curată, în momentul în care e infestata cu nisip, cu noroi cu diverse substanțe, nu mai devine proprie reciclării. Din experiența mea, m-am chinuit cu câteva sute de kile, pe care le-am împrăștiat prin toată curtea, am așteptat să fie plouate, bătute de vânt, să se scuture de nisip”, spune Marin Fulgaz.

Fermierii care lasă pe câmp foliile după ce le-au folosit riscă amenzi din partea Gărzii de Mediu între 5.000 și 15.000 de lei, iar firmele între 20.000 și 40.000 de lei.

Vezi și: El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. George Tănasă și-a construit o afacere solidă în agricultură: „A început să îmi placă ce făceau părinții mei”

Urmărește Daily Business pe Google News