- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanțarea anului în România. Românii pot primi între 300.000 de euro și 2 milioane de euro

26 Sep, 15:00 • Bumbeneci Diana
AFIR anunță finanțarea anului. Se dau între 300.000 de euro și 2 milioane de euro/proiect pentru beneficiarii care se încadrează la plată.
Finanțarea anului în România. Românii pot primi între 300.000 de euro și 2 milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că s-a pus în dezbatere publică Ghidul solicitantului consultativ aferent domeniului de intervenție DR-16 – „Investiții în sectorul legume și/ sau cartofi”. Românii pot primi finanțare între 300.000 de euro și 2 milioane de euro.

Românii pot primi între 300.000 de euro și 2 milioane de euro finanțare

Potrivit datelor stabilite prin PS 2023-2027, măsura de sprijin face referire la investițiile în înființarea, extinderea şi/sau modernizarea exploatațiilor de legume/cartofi, inclusiv prin investiții în spații protejate și dotarea tehnică a fermelor cu utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă) specifice legumiculturii și cartofilor.

În documentul publicat de AFIR se arată că valoarea sprijinului public este de maximum 2.000.000 euro/proiect cu excepția acelor proiecte care propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole a căror valoare este de maximum 300.000 euro/proiect pentru alte culturi decât cea a cartofului, respectiv de maximum 700.000 euro/proiect în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de către fermele individuale și 700.000 euro/proiect în cazul utilajelor agricole achiziționate de către formele asociative, indiferent de cultură.

Finanțare AFIR
Finanțare AFIR

Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect este de maximum 65% din costurile eligibile.

De altfel, conform reprezentanților AFIR, intervenția DR-16 – „Investiții în sectorul legume și/sau cartofi” este adresată mai multor categorii de beneficiari. Aceștia sunt:

  • fermierii constituiți și organizați din punct de vedere juridic conform legislației naționale, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri;
  • grupurile și organizațiile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR, care deservesc interesele membrilor.

Mai multe detalii cu privire la categoriile de beneficiari eligibili, condiţiile obligatorii pentru acordarea sprijinului, documente necesare, termene de execuție a lucrărilor, tipuri de investiții și cheltuieli eligibile/neeligibile ori criterii de selecție proiectelor de finanțare prin intervenția DR-16 puteți afla accesând pe site-ul AFIR Ghidul solicitantului consultativ, la linkul: https://www.afir.ro/info-la-zi/versiunea-consultativa-a-ghidului-pentru-dr-16/.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult