- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Firmele austriece au fost amendate cu 713 milioane lei în ultimii ani. În prezent, Consiliul Concurenţei investighează companii austriece ca BCR, Raiffeisen Bank, Asirom, Omniasig şi Uniqa Asigurări

12 Dec, 21:58 • Gabriela Andreescu
Consiliul Concurenţei a investigat, de-a lungul timpului, mai multe companii cu acţionariat austriac, iar o parte dintre acestea au fost amendate cu aproximativ 713 milioane lei, pe baza dovezilor obţinute şi susţinute apoi în faţa instanţelor de judecată. În prezent, autoritatea de concurență din România are anchete în desfășurare în care sunt implicate companii austriece.
Firmele austriece au fost amendate cu 713 milioane lei în ultimii ani. În prezent, Consiliul Concurenţei investighează companii austriece ca BCR, Raiffeisen Bank, Asirom, Omniasig şi Uniqa Asigurări

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 713 milioane de lei companiilor austriece, arată președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. Potrivit acestuia, Consiliul aplică amenzi doar atunci când are dovezi solide, motiv pentru care și câștigă peste 90% din procesele intentate de cei sancționați.

În prezent, Consiliul Concurenţei are în derulare investigaţii în care sunt implicate companii austriece din domeniul financiar-bancar, precum Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank România, Asirom, Omniasig şi Uniqa Asigurări SA, scrie news.ro.

„Declanşăm investigaţii atunci când avem indicii că lucrurile nu funcţionează cum trebuie din punct de vedere concurenţial, iar sancţiunile le aplicăm pe baza dovezilor strânse în luni şi chiar ani de muncă. O parte dintre firmele sancţionate recunosc faptele, dar adesea amenzile noastre sunt contestate în instanţă. Câştigăm însă peste 90% dintre acestea, iar companiile trebuie să plătească pentru că au încălcat legea”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru sursa citată.

Companiile austriece care operează în România au primit mai multe amenzi pentru încălcarea legislației în domeniul concurenței

Printre companiile cu acţionariat austriac amendate de Consiliul Concurenţei se numără OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing se numără printre companiile care au intrat sub lupa autorității de conscurență. Aceasta le-a sancționat cu 503 de milioane de lei, după ce a dovedit că au făcut parte dintr-un cartel pe piaţa carburanţilor, înţelegându-se să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină. Alături de acestea au mai fost amendate şi alte companii petroliere, iar suma totală s-a apropiat de 900 de milioane de lei.

Citește și: Primăria Capitalei a adunat 10.000.000 de lei din parcări în anul 2022. Ce va face Municipalitatea cu banii

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 713 milioane de lei companiilor austriece
Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 713 milioane de lei companiilor austriece

Egger România, firmele din grupul Kronospan şi HS Timber Production, cunoscută drept Holzindustrie Schweighofer au fost, de asemenea, amendate pentru înţelegeri anticoncurenţiale, pe piaţa de comercializare a lemnului. Împreună, companiile au fost amendate cu peste 119 de milioane de lei.

Consiliul Concurenței a dat amenzi şi pe piaţa de RCA, după ce a descoperit că Omniasig Vienna Insurance Group, Asirom Vienna Insurance Group şi Uniqa Asigurări SA, alături de alte companii din domeniu, s-au înţeles pentru a majora tarifele la asigurările obligatorii de răspundere civilă. Cele trei companii austriece au fost sancţionate cu circa 91 milioane lei, mai informează ancheta new.ro.

În prezent, Consiliul Concurenţei investighează Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank România, sub suspiciunea participării la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Cele două bănci fac parte din reţeaua de zece entităţi bancare inspectate inopinat de autoritatea de concurenţă la finalul acestui an.

Consiliul Concurenţei mai are deschise investigaţii pe piaţa întreţinerii şi reparării de autovehicule, fiind vizate Asirom, Omniasig şi Uniqa Asigurări SA.

Pe piaţa de comercializare a medicamentelor anticoagulante orale este investigată compania Boehringer Ingelheim pentru abuz de poziţie dominantă. Consiliul Concurenței are indicii că firma austriacă a implementat strategii de marketing care influenţau prescrierea medicamentului său de către medici, limitând, astfel, piaţa. Mai mult, ar fi împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului Spiriva.

Citește și:  Se pregătește o moțiune de cenzură împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Cătălin Drulă: „Am spus-o de acum o lună că pune în pericol Schengenul”

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci