Toate facturile care au fost emise până pe 31 mai trebuie să fie introduse în sistemul e-Factura. Autoritățile nu mai iartă firmele care au avut probleme la integrarea cu sistemul e-Factura, căci au avut timp până la 31 mai să le rezolve. De asemenea, Guvernul a prelungit, prin Ordonanța de Urgență 30/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 29 martie 2024, termenul până la care se aplică sancțiuni pentru neutilizarea sistemului e-Factura, conform Bugetul.ro.
Orice factură care a fost emisă până la 31 mai trebuie introdusă obligatoriu în e-Factura. Termenul de 31 mai face referire, de asemenea, la data limită până la care facturile emise în 2024 trebuie să fie înregistrate în e-Factura pentru ca firmele să nu primească sancțiuni. În situația în care nu vor respecta această regulă, firmele riscă, de la 1 iunie 2024, amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.
Tot de la 1 iulie, firmele și persoanele fizice trebuie să ia în calcul încă o regulă importantă. Conform acesteia, în cazul în care companiile vor primi o factură de la alți operatori din România, în format clasic sau prin alte mijloace electronice, altele decât sistemul RO e-Factura, și o vor înregistra, vor primi o amendă de 15% din valoarea facturii.
Mai mult de atât, de la 1 iulie, opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura va fi singura disponibilă, întrucât toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor. Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu începând cu prima zi a acestui an.
Dacă sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de cel puțin 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului. Câtă vreme sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu funcționează, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, a facturilor electronice emise.
Perioadele de nefuncționare a sistemulului RO e-Factura vor fi postate pe site-urile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor. Până pe data de 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, sunt obligate să raporteze în sistemul RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice. De la 1 iulie se vor elimina toate celelalte tipuri de facturi inter-firme și va rămâne doar e-Factura.