Fostul premier, Florin Cîțu susține, pe pagina sa de Facebook, că România riscă penalizări severe din partea Comisiei Europene din cauza gestionării deficitului bugetar. Cîțu spune că există informații conform cărora România ar putea pierde accesul la fondurile europene și că a fost stabilit un termen de doar 4 ani pentru reducerea deficitului bugetar.
Fostul premier întreabă de ce România nu a transmis oficial acest plan de redresare bugetară. Potrivit lui, motivul ar fi că, odată ce planul devine public, cetățenii ar realiza că ei vor suporta consecințele măsurilor de austeritate începând din 2025. Aceste măsuri ar include introducerea unui impozit progresiv, creșterea impozitului pe proprietate și înghețarea pensiilor și salariilor.
Te-ar mai putea interesa și: Deficitul bugetar crește vertiginos, în ciuda măsurilor luate de Guvern, și se apropie de 7%
foto: Florin Cîțu
Florin Cîțu a anunțat că România riscă penalizări severe din partea Comisiei Europene din cauza guvernului socialist. Comisia a aprobat un termen de doar patru ani pentru reducerea deficitului bugetar, ceea ce impune o scădere anuală de cel puțin 22 de miliarde de lei.
El avertizează că România ar putea pierde fonduri europene începând din 2025 sau 2026 și că agențiile de rating ar putea în curând să schimbe perspectiva României la negativ.
„Vești proaste!!! Comisia Europeană PENALIZEAZĂ guvernul socialist de la București și aprobă DOAR 4 ani pentru reducerea deficitului bugetar (cel puțin 22 de miliarde lei pe an).
Decizia CE vine după ce guvernul socialist nu a trimis un plan de reducere a deficitului bugetar.
De ce nu a trimis România acest plan? Pentru că planul devine public și românii ar vedea că TOT ei urmează să plătească din 2025 dezastrul făcut de socialiști la guvernare prin: impozit progresiv, impozit mai mare pe proprietate și înghețarea pensiilor și salariilor ( o versiune neoficială este deja la comisie iar această a ajuns la investitorii care finanțează deficitul bugetar).
Propunerea CE este și de tăiere a fondurilor europene pentru România. Vom vedea dacă din 2025 sau din 2026.
După publicarea rectificării bugetare urmează și schimbarea perspectivei la NEGATIV de la agențiile de rating. (despre rectificare, mâine)”, a zis Florin Cîțu, pe pagina de Facebook.
Te-ar mai putea interesa și: Deficitul extern al României ar putea ajunge la 25 miliarde de euro în 2024