Printre cele mai complicate teme ale angajatorilor din mai multe companii se numără și fluctuaţia de personal. În unele domenii ajunge şi la 30-40%, cum ar fi în retail sau HoReCa, şi 25-30%, cum ar fi în sistemul bancar, în special pe zona de front office. De exemplu, un proprietar de restaurant susține că preferă să angajeze asiatici nu pentru că ar fi mai buni sau mai ieftini, ci pentru că nu pleacă atât ded repede, conform Business Magazin.
Pentru anumite companii, reducerea cu 1-3 luni a fluctuaţiei de personal reprezintă un câştig. Directorii de HR se plâng că angajaţii pleacă peste noapte la concurenţă sau în alte sectoare imediat ce primesc o mărire de salariu, care nici măcar nu este chiar atât de mare. Adică nicio altă companie nu-i dublează salariul unui candidat. Creşterile realist oferite pentru schimbarea companiei şi a jobului se duc până în 10% pentru poziţiile inferioare şi spre 10-30% pentru poziţiile superioare.
Companiile susțin că România este o ţară unde angajaţii pleacă repede, își schimbă des jobul, intenţia fiind de a obţine la fiecare plecare un salariu mai mare, asta fiind văzută ca fiind cea mai rapidă modalitate de a obţine bani mai mulţi printr-o majorare salarială, în condiţiile în care angajatorii iniţiali nu sunt atât de darnici cu creşterea salariilor, iar când aceste creşteri există, procentele nu sunt atât de mari. Se spune că dacă vrei o majorare salarială rapidă, nu peste un trimestru sau un an, este mai bine să accepţi oferta unei firme concurente. La fel se întâmplă şi în cazul promovărilor.
Pentru a obține o poziţie mai bună, este indicat să pleci la concurenţă imediat cum o obţii, în loc să aştepţi ca firma unde lucrezi în prezent să te aprecieze, să își ofere o promovare şi să-ţi mărească salariul. Într-o piaţă a muncii liberă, unde constrângerile de a pleca de la un job la altul nu sunt atât de ridicate, plecarea pentru o ofertă mai bună la alte companii câştigă teren. Valorile unei companii, discursurile motivaţionale, brandul, echipa nu fac faţă în faţa unei creşteri salariale.
Firmele de recrutare spun că în continuare salariul reprezintă principala sursă de motivaţie, de schimbare a jobului, iar pe locul doi se află bonusul. Schimbarea rapidă a joburilor este bună, dar la un moment dat, dacă cineva schimbă prea multe joburi într-un interval extrem de scurt de timp, s-ar putea ca acest CV să nu dea bine atunci când vine vorba de joburi mai bine plătite.
Când au de unde alege pe poziţii de management superioare, angajatorii din majoritatea companiilor se uită la „fluctuaţia de joburi“, concret la cât de des a schimbat un candidat locul de muncă şi care au fost motivele. Când directorul de HR sau chiar robotul/aplicaţia vede un CV cu multe schimbări de job într-o perioadă foarte scurtă de timp, dă un pas înapoi în faţa candidatului.
Apare întrebarea „dacă pleacă atât de repede şi de la noi?”. Cele mai multe companii vor ca angajaţii lor să stea mai mult timp într-o poziţie, mai ales că a aduce un alt candidat înseamnă timp şi bani. Astfel, directorii de HR dau deoparte CV-urile unde observă la un candidat multe schimbări de poziţii. Excepţia este atunci când compania se duce direct să angajeze pe cineva şi atunci nu mai contează fluctuaţia de joburi din CV.
Vezi și: O mare firmă din România face angajări! Se dau salarii de 5000 de lei și primă de 1000 de lei