Proiectul de suflet al lui Ceaușescu a fost Canalul de Irigații Siret-Bărăgan, iar acesta va primi finanțare din partea Uniunii Europene, iar lucrările vor începe în anul 2024, a declarat, în mod oficial, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, în cadrul emisiunii „Probleme la zi”. Acesta a făcut câteva adăugiri cu privire la investiții de 100 de milioane de euro, care sunt alocați pentru astfel de sisteme în zonele în care nu există infastructuri de irigații. Seceta din acest an a fost un factor determinant pentru afectarea culturilor, iar riscul ca multe dintre suprafețele agricole să rămână nelucrate este foarte mare, pentru că pământul este uscat, potrivit celor de la stiripesurse.
Citește mai multe despre: Generalul Pacepa. Un munte de legende și o avere de 80.000 de dolari în anii ’70. Spionul care l-a trădat pe Ceaușescu și a scris istorie în România
Din bazinul Siretului, canalul ar putea prelua aproximati 21.000.000 metri cubi, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi preluați de Acumularea Călimănești, cel mai important baraj de pe râu, ceea ce ar elimina riscul unor viituri catastrofale. În anii 2004 și 2005 au existat astfel de cazuri, în care viiturile au fost o catastrofă. Canalul Siret-Bărăgan ar proteja circa 130 km de diguri existente pe malul stâng al Siretului, dar si 130 km de diguri de pe malul drept, din județele Vrancea și Brăila se mai precizează în proiectul de oportunitate al acestei investiții.
Canalul Siret-Bărăgan are o lungime de 200 de kilometri, dra și numeroase ramificații. Ceaușescu era conștient că trebuia să facă ceva pentru a salva agricultura românească, iar acest canal reprezenta planul său pentru salvarea agriculturii. Acesta a avut foarte multe proiecte în pla, însă, din păcate, nu au mai putut fi realizabile. Vremea counistă sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, privid dintr-o altă perspectivă, nu mai pare a fi fost atât de negativă, întrucât este bine cunoscut faptul că românii sunt foarte revoltați și la momentul actual. Dintr-o perspectivă mai amplă, seceta a afectat și în perioada curentă, iar acesta este un fapt bine cunoscut. Lucrările pentru canal începuseră, inițial, în naul 1986, însă acestea au fost sistate după revoluție.
Datele tehnice ale canalului:
Citește mai multe despre: Florin Piersic a recunoscut câți bani câștiga pe vremea lui Ceaușescu. „40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului”