- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fondurile de pensii private, creștere astronomică în mai 2024. Câți bani sunt acum în conturile românilor

05 Jul, 20:58 • Adrian Popovici
ASF anunță că fonduirle de pensii au avut parte de o creștere semnificativă în mai 2024 în comparație cu mai 2023. Autoritățile estimează că valoarea acestora a crescut cu aproximativ 30%.
Fondurile de pensii private, creștere astronomică în mai 2024. Câți bani sunt acum în conturile românilor

Un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că la sfârșitul lunii mai din acest an, fondurile de pensii private obligatorii crescuseră considerabil față de aceeași perioadă din 2023. Potrivit datelor oficiale, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 139,4 miliarde lei la sfârșitul lunii mai 2024, în creștere cu 29,7% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2023, notează Capital.ro.

În raport, de menționează că „investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93,6% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”. Potrivit sursei citate, contribuțiile încasate în luna mai 2024 au totalizat 1,58 miliarde lei, iar contribuția medie a fost de 384 lei.

La sfârșitul lunii mai, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, în valoare de 90,734 miliarde de lei, reprezentând 65,1% din total. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 35,038 miliarde de lei (25,1%), iar pe poziția a treia se situau obligațiunile corporative, cu 6,304 miliarde de lei (4,5% din totalul activelor). ASF mai precizează că fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.209.685 de participanți în mai 2024.

Te-ar putea interesa și: Cum investești în acțiuni la bursă? Noțiunile de bază pe care trebuie să le știe românii în 2024

Cum evoluează activele controlate de fondurile de pensii?

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital. La începutul lunii iunie, Guvernul României a aprobat Hotărârea privind salariul minim brut pe țară garantat în plată, stabilind o majorare la 3.700 lei lunar începând cu 1 iulie 2024.

Impactul social al acestei măsuri va fi stimularea ocupării în sectoarele cu cerere de forță de muncă și reducerea muncii nedeclarate. Din punct de vedere economic, creșterea salariului minim va contribui la sporirea consumului și îmbunătățirea puterii de cumpărare a salariaților.

Iar odată cu majorarea salariului minim, contribuția la Pilonul II de pensii va crește, datorită procentului stabilit pentru contribuțiile aferente pensiilor administrate privat. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Scopul acestuia este să ofere o pensie privată distinctă, care să completeze pensia acordată de sistemul public, prin colectarea și investirea unei părți din contribuția individuală de asigurări sociale.

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuție pentru fondurile administrate privat a fost stabilită la 4,75%, conform OUG nr. 23/2022. Astfel, majorarea salariului minim la 3.700 lei va determina o creștere automată a sumei contribuțiilor la Pilonul II de pensii, având în vedere procentul aplicat asupra unui venit mai mare.

Citește și: Unde îşi investesc românii banii în 2024? Topul celor mai populare acţiuni